№89 (5463)

  • Вікторія КОВАЛЬОВА

    Картелі окупували Україну

    Результати приватизації протягом останніх 10 років показали, що підприємства, які працювали до її проведення, мали більші показники ефективної діяльності та прибутковості. Після приватизації доларові мільярдери отримали право монопольного контролю над власністю та капіталом. В Україні ступінь концентрації таких мільярдерів на 10 чи 100 тисяч населення, згідно із закордонними дослідженнями, один із найвищих у світі. Про це заявив директор держустанови «Інститут економіки та прогнозування НАН України» Валерій Геєць на «круглому столі» в Києві, організованому Фондом розвитку конкуренції.

  • Лариса ДАЦЮК

    Україна-Словаччина: на такого сусіда можна покластися

    Учора до Києва з офіційним візитом прибув президент Словаччини Андрей Кіска. На українській землі його гаряче привітав глава нашої держави Петро Порошенко. Дружній потиск рук і обійми біля президентської резиденції переросли в конструктивні переговори на найвищому рівні. 

  • Катерина МАЦЕГОРА

    РФ більше не отримає вітчизняної зброї

    Угода про військово-технічне співробітництво України з Росією від 26 травня 1993 року відтепер не чинно. Уряд ухвалив рішення, а Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк пояснив його причину: Росія становить небезпеку для нашої територіальної цілісності. А ось розміщення на українському сході офіса ООН задля забезпечення імплементації мінських домовленостей —питання відкрите. В уряді цим інструментальним кроком сподіваються швидше прибрати окупантів з території України. Тепер справа за Президентом, який має поставити на законі гриф «невідкладний». 

  • Віктор ШПАК

    Нова доба Карачун-гори і Савур-могили

    Для воїнів 95-ї окремої аеромобільної бригади першим знайомством із підступністю і ницістю добре озброєних бойовиків стало блокування військових колон на підступах до Слов’янська натовпами цивільного населення. У вираженні громадянської позиції, навіть сформованої під впливом агресивної і брехливої путінської пропаганди, не було б нічого злочинного, якби вже невдовзі з-за спин жінок з дітьми не полетіли «коктейлі Молотова» і не вдарили автоматні черги. 

  • Олена ІВАШКО

    У 26 років молодший лейтенант Павло Чайка став повним кавалером ордена "За мужність"

    Волинянин Павло Чайка вже 8 років служить у Миколаєві. Призваний на строкову службу в десантні війська, згодом перейшов на контракт. Два роки — у «Беркуті», потім знову повернувся до 79-ї аеромобільної. З дитинства мріяв бути військовим, тому й закінчив військовий ліцей. Коли вже став справжнім армійцем, навіть не ображався на закиди знайомих: «Навіщо тобі армія? Ані грошей, ні слави». Відповідав: нормальна робота, і я її виконуватиму. Мабуть, тому й досі щиро дивується, чому таку «скромну» працю держава відзначила високими нагородами. 

  • Інна КОСЯНЧУК

    Коли ж за повірку лічильників холодної води не братимуть додаткових грошей?

    Днями до редакції «Урядового кур’єра» зателефонував роздратований читач і звинуватив журналістів у брехні. Йшлося про матеріал, опублікований у №42 від 6 березня «За чий рахунок мають повіряти лічильники», де зокрема були роз’яснення Антимонопольного комітету України з приводу того, що повірка квартирних засобів обліку води здійснюється за рахунок надавача послуг. Хоча відомо: кияни за повірку лічильників платять самі. Наш читач розповів: прочитавши це, зателефонував у Київводоканал, але там отримав відповідь: повірка лічильників досі не входила до складу тарифу. Тож чоловік і вирішив, що його обдурює і надає неправдиву інформацію саме наше видання.  

  • Микола ПЕТРУШЕНКО

    На фестивалі науки бажаний гість — інвестор

    Багаті, ой які ми багаті на наукові таланти! Пересвідчуєшся в цьому, переходячи від одного виставкового стенда до іншого в Інституті електрозварювання ім. Є. О. Патона, де проходив ІХ Всеукраїнський фестиваль науки. Його завдання, зазначив президент Національної академії наук Борис Патон, — викликати інтерес та виховувати позитивне ставлення до науки. 

  • У «Мистецькому Арсеналі» відбувся Міжнародний фестиваль традиційних культур «ЕтноСвіт» (ФОТО)

    Упродовж кількох днів охочі мали безліч можливостей пізнати себе, свою культуру та культуру інших народів. Усього до Києва злетілося 200 майстрів з України та інших країн, як ось Литви, Туреччини, Грузії тощо. «УК» пройшов відстань від давніх часів мистецтва американських індіанців південного заходу (спецпроект фестивалю) до сьогодення. Тож ділимося враженнями. 

  • Ірина ПОЛІЩУК

    Кому малинки з дустом?

    Недавно, перебуваючи в селі на Черкащині, зайшла на сільський базар і була вражена ось чим. Єдина ятка, до якої стояла черга, — та, де продавали засоби захисту рослин, зокрема й те, що використовують, щоб не росли бур’яни. Люди брали цю отруту для власних городів! Найцікавіше, що продавець, вочевидь, сам не був поціновувачем свого товару: коли молода пані попросила продати щось, щоб посипати полуничну грядку проти бур’янів, то він кілька хвилин буквально вмовляв її не купувати цієї шкідливої гидоти.