Уперше в історії українського кінематографа стрічка «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова здобула премію «Оскар», перемігши в номінації «Найкращий документальний фільм». Розповідь про перші дні облоги російськими загарбниками міста на Донеччині претендувала також на перемогу в номінації «Найкращий міжнародний повнометражний фільм». Картину створено у співпраці Associated Press та американських документалістів з Frontline.

На церемонії нагородження Мстислав Чернов заявив: «Це перший український «Оскар» в історії.Мені хотілосяб, щоб я цього фільму ніколи не знімав. Я хотів би поміняти цей «Оскар» на те, щоб росія ніколи не вторгалася в Україну і більше ніколи не нападала на наші міста».

На сцену під час 96-ї церемонії вручення премії Американської кіноакадемії в театрі «Долбі» в Лос-Анджелесі піднялися також фотокореспондент Євген Малолєтка та продюсерка Василиса Степаненко, які разом з режисером працювали в оточеному Маріуполі 2022 року.

Як повідомив Укрінформ, стрічка  «20 днів у Маріуполі» розповідає про облогу міста від 24 лютого 2022 року. Це режисерський дебют воєнного кореспондента, фотографа, відеографа та письменника Мстислава Чернова. До створення картини були залучені фотограф Євген Малолєтка та продюсер і журналіст Василиса Степаненко. Протягом 20 днів медійники фіксували бомбардування житлових будинків та пологового, роботу лікарів, масові поховання, загибель дітей. За роботу в Маріуполі вони отримали Пулітцерівську премію.

Євген Малолетка, Мстислав Чернов і Василиса Степаненко за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото та відеорепортажі, розслідування та фільм «20 днів у Маріуполі») стали лауреатами Шевченківської премії.

Уперше картину було показано на «Санденсі» — одному з головних фестивалів незалежного кіно в США — у секції World Cinema Documentary Competition, де вона здобула Приз глядацьких симпатій.

Українська прем’єра відбулася на фестивалі Docudays UA, де «20 днів у Маріуполі»стали найкращим фільмом Національного конкурсу, а також володарем призу глядацьких симпатій.

Також картина отримала нагороди Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (США), DocAviv (Ізраїль), Sheffield DocFest (Велика Британія), DocEdge (Нова Зеландія), премій Cinema for Peace (Німеччина), Royal Television Society (Велика Британія).

Лише за перший тиждень прокату в Україніфільм «20 днів у Маріуполі» зібрав понад 530 тисяч гривень і став найкасовішим документальним вітчизняним фільмом в історії.

Президент Володимир Зеленськийвідзначив важливу рольдокументальної стрічки «20 днів у Маріуполі» у протидії російській пропаганді та подякував його творцям, повідомляє Укрінформ.

«Дякую команді, яка працювала над цим фільмом і здобула таку важливу нагороду, яка дає змогу голосно сказати про російську війну проти України. Дякую всім журналістам у світі, які розуміють важливість висвітлення правди про нашу боротьбу та розповідають її», — написав глава держави.

Він наголосив, що українці пам’ятають і ніколи не забудуть кожен день цієї війни, кожен день Маріуполя, його захисників і захисниць.

«Ми пам’ятаємо всіх, хто боровся заради міста. Пам’ятаємо та маємо звільнити з російського полону всіх оборонців Маріуполя та «Азовсталі»,  яких досі утримують у нелюдських умовах. Ми пам’ятаємо, що маємо перемогти російське зло, щоб відновити нормальне життя для всіх наших людей, для кожного нашого міста», —  переконаний Володимир Зеленський.

текстівка

На церемонії нагородження Мстислав Чернов (у центрі) заявив, що волів би поміняти золотого лицаря на те, щоб росія ніколи не нападала на Україну

Фото з сайту liga.net