Проблема вакцинації населення не просто назріла, а перезріла. Тому одна з умов медичної реформи — удосконалення закупівель вакцин для уникнення корупційних схем.

— Для цього, — сказав міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі, — до Верховної Ради внесено законопроект, яким передбачено закупівлю вакцин через фонд ЮНІСЕФ. Щороку в Україні народжується 500 тисяч дітей. Лише на вакцинацію новонароджених потрібно витрачати 20—23 мільйони доларів. А ще слід врахувати пропущені вакцинації з 2008 року. Якби співпраця з ЮНІСЕФ почалася раніше, то лише торік ми могли б зекономити 1,5 мільйона доларів.

За словами міністра, ухвалення запропонованого законопроекту дасть змогу проводити закупівлі за чітким графіком, отримувати всі препарати в потрібній кількості без корупційних схем. Якщо документ набере чинності в березні, то вже через кілька тижнів розпочнеться робота по-новому.

Через ЮНІСЕФ Україна зможе закуповувати лише чотири з п’ятнадцяти зареєстрованих у нас препаратів. Для придбання інших, запевнив міністр, його відомство тісно співпрацюватиме з іншими структурами ООН. Для цього використовуватимуть прозорі тендери. Олександр Квіташвілі висловив упевненість, що буде знайдено альтернативу російським вакцинам, які використовували раніше.

Міністр також звернув увагу, що на закупівлю препаратів бракує коштів. Тому Міністерство охорони здоров’я працює з міжнародними організаціями і фондами для залучення гуманітарної допомоги. Вже є перші позитивні результати.