Другий концерт Першого фестивалю італійського музичного бароко в Україні став справжнім шоком дляУкраїнські й італійські музиканти повторили на біс фінал «Стабай Матер». Фото Юрія ТОЦЬКОГО численних слухачів, які не лише сиділи, а й стояли. Того вечора в стінах Андріївської церкви звучав твір Дж. Перголезі «Стабат Матер» у виконанні італійських та українських артистів. 

Та спочатку про самий фестиваль. Він став чи не наймасштабнішою музичною подією в нашій столиці, яку організував Італійський інститут культури в Україні, очолюваний Франко Баллоні. Тут ідеться не про разовий захід, а про задум, розрахований на подальші роки. Проект здійснюють за участі Посольства Італії в Україні, Міністерства культури України та Національної філармонії.

Цього року фестиваль складається з 24 заходів, серед яких не лише численні концерти, а й майстер-класи гостей з Італії, які проходять у Національній музичній академії. Хочеться вірити, що започаткована традиція збережеться на багато років. Бо наші співочі народи мають що сказати один одному.

Але повернімося до понеділкового вечора. Люди терпляче очікували біля огорожі, яка відокремлює від легендарних сходинок, що ведуть угору, аж до вхідних дверей Андріївської церкви. Адже всі знали, що невдовзі на сцену мала вийти Ненсі Романо — диригент дійства, а також володар рідкісного чоловічого голосу контр-тенора Алессандро Карміньяні. Його партнеркою була українка Олена Нагорна (сопрано). Разом з ними на сцені виступив ансамбль «The Kyiv Baroque Consort», до якого долучилися інструментальний ансамбль і жіночий хор (сопрано й альти).  Саме такою незвичною співдружністю талантів позначився той вечір. А канонічний католицький піснеспів Джованні Пер∂олезі (назва перекладається як «Стояла мати») давно завоював увагу не лише слухачів, а й численних композиторів минувшини. Цей концерт став частиною культурного задуму, що вражає. Він передбачає знайомство українського слухача із численними композиторами доби італійського бароко, серед яких Клаудіо Монтеверді тощо. Тож стежте за афішами!

Міністр культури Євген Нищук із цієї нагоди зауважив: «Наші народи у сприйнятті світу ментально мають багато спільного, це знаходить продовження й у царині культури, дає змогу нам дедалі глибше поринати в різноманітні мистецькі сфери».

Справді, українці й італійці мають багато спільного. Нам лише належить усе це знайти і розкрити.

Під час концерту багато людей були змушені стояти. Хтось із них плакав, хтось зосереджено дослухався до музики. Байдужих не було.

Ідучи назустріч вимогам слухачів, артисти повторили на біс фінал «Стабат Матер». Після овацій артистам вручили вишукану квіткову композицію від Марини Порошенко. 

Олександр МОСКАЛЕЦЬ
для «Урядового кур’єра»