Про це заявила міністр фінансів Наталія Яресько на брифінгу у Будинку уряду, коментуючи заявлене Прем’єр-міністром рішення уряду про внесення до Парламенту законопроекту про збільшення соціальних стандартів уже з 1 вересня, а не з 1 грудня, як планувалося раніше.

Міністр фінансів  наголосила, що за останніми даними, зафіксовано зменшення темпів інфляції, уповільнення темпів падіння економіки, збереження стабільного курсу валюти протягом півроку, підвищення резервів Національного банку та більш оптимістичні показники виконання державного та місцевих бюджетів, ніж планувалося.

Крім того, вперше за останні кілька років уряд повністю та вчасно фінансує всі заплановані державні видатки. Міністр також наголосила на успішній співпраці з МВФ, що забезпечила нашу країну фінансовою підтримкою в обсязі 17,5 млрд. дол., з яких отримано вже 6,7 млрд. дол.

Наталія Яресько підкреслила, що уряд дотримувався жорсткої фіскальної політики: «Уряд був дуже ощадним та економним у своїх видатках та вів активну боротьбу з махінаціями у податковій сфері». За її словами, внаслідок запровадження електронної системи адміністрування ПДВ у липні зменшено рівень махінацій та збільшено надходження до бюджету до 2 млрд. грн..

Крім того, як наголосила міністр, важливим кроком стало досягнення домовленості з комерційними кредиторами щодо реструктуризації державного гарантованого боргу, що дасть можливість заощадити 8 млрд. дол. чи близько 80 млрд. грн. протягом наступних років.

«Додатковий ресурс, який зміг отримати уряд завдяки своїй консервативній політиці протягом цього року, ми спрямуємо на прискорення підвищення соціальних видатків», – наголосила Наталія Яресько.

Міністр соціальної політики Павло Розенко повідомив, що в середньому всі соціальні стандарти в Україні зростуть приблизно на 13%.

Прес-служба КМУ