Черкащину сколихнула неприємна звістка: згоріло приміщення обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка. Як встановили пожежники, загоряння сталося близько 15 години на третьому поверсі глядацької зали. Спочатку працівники театру намагалися ліквідувати вогонь самотужки. Оскільки це не вдалося, викликали пожежників.

За словами начальника УДСНС у Черкаській області Віктора Гвоздя, з вогнем боролися 268 осіб особового складу управління і черговий взвод курсантів Інституту пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля. Було задіяно 17 одиниць пожежної та спеціальної техніки. Через значну площу займання та деяку затримку з повідомленням про пожежу, вогонь поширився всіма поверхами глядацької зали на площу 500 квадратних метрів, обрушилися конструкції. Коли до роботи приступили рятувальники, задимленість усередині зали була вже така, що без засобів захисту дихання туди не можна було потрапити. П’ять ланок газодимозахисної служби працювали по черзі. Глядацька зала з кріслами згоріла, її доведеться повністю відбудовувати. Утім, пожежникам удалося врятувати від полум’я сценічну та адміністративну частини театру. Там розміщене недешеве інженерне обладнання, а також костюмерні, гримерні, адміністрація та бухгалтерія. Пожежу ліквідували о пів на шосту вечора. Трьох рятувальників госпіталізували до обласної лікарні з ознаками перегріву та незначного отруєння. Їхній стан лікарі нині оцінюють як задовільний.

Поки причини пожежі з’ясовують слідчі комісії, начальник управління ДСНС України в області Віктор Гвоздь зауважив, що він схиляється до версії людського фактора, зокрема й недбальства. Можливо, хтось зайшов перекурити. У всякому разі, електродротів у місці загоряння не було, щиток розміщений на іншій стіні. У найближчі дні на засіданні оперативного штабу в Черкасах детально проаналізують ситуацію. Зазначається, що органи пожежного нагляду востаннє інспектували драматичний театр ще два роки тому.

Народний депутат Микола Томенко повідомив у соцмережах, що готує звернення до Генерального прокурора України та міністра внутрішніх справа щодо розслідування пожежі в драмтеатрі. «Дуже багато запитань, особливо з огляду на конфлікт інтересів забудовника, який зводить торгово-розважальний центр поблизу будівлі театру, і міської громади».

За словами голови облдержадміністрації Юрія Ткаченка, зараз вирішують дві проблеми: з’ясовують причини займання та шукають кошти на відбудову театру. Як можливі джерела фінансування розглядають резервні фонди обласного й державного бюджетів.