Роман КИРЕЙ
для «Урядового кур’єра»

Нещодавно до земельних чиновників у Черкаси приїхало чимало людей зі Шполянського району. Перед Головним управлінням Держземагентства у Черкаській області приїжджі влаштували цілий мітинг. Проблема полягає в тому, що через недбалість чиновників селян кількох районів поставили перед фактом: у документах на землю, які в них на руках, як виявилося, зазначено неправильні кадастрові номери. І це після того, як пайовикам уже довелося виготовляти земельні документи: раз — державні акти з технічною документацією, вдруге — аби одержати витяг з кадастрового реєстру і з майнового.

А збурення сталося якраз після того, як до відділу Держзем агентства у Шполянському районі надійшов лист  від в. о. начальника Головного управління Держземагентства у Черкаській області Дмитра Мироненка з вимогою узгодити документи на землю з індексно-кадастровими картами. Тобто для пайовиків це нові збитки.

— Кожна людина витратила близько 500 гривень на реєстрацію земельної ділянки, якій присвоєно кадастровий номер, а тепер виявляється, що даремно, —  розповіла одна з ініціаторок акції Тетяна Ляшенко.

Однак річ не тільки в збитках, зметикували селяни, а й у небезпеці втратити землю внаслідок можливих рейдерських схем.

Та про все по порядку. На зустрічі з мітингувальниками Дмитро Мироненко повідомив, що лист у район він надіслав після того, як одержав такого самого листа з дорученням від Держ земагентства з Києва. Так агентство відреагувало на звернення до нього одного з орендарів.

— У листі чітко видно, хто звернувся до держорганів, — це одна з фірм-одноденок, яка намагається загарбати землі в районі, — продовжує Тетяна Ляшенко. — На щастя, забрати в людей землю поки що не вийшло. Очевидно, щоб зробити подвійну реєстрацію ділянок, таким рейдерам потрібні нові кадастрові номери.

Як виникла подвійна нумерація? В управлінні Держзем агентства пояснили, що з 2003 року індексно-кадастрові карти були виготовлені з недодержанням методичних рекомендацій. Проте в них та документах, на землю, які видавали людям  значилися однакові номери. У 2007 році карти узгодили з методичними рекомендаціями. Документи людям почали виготовляти відповідно до нових кадастрових карт. Доручення повернути «все назад» викликало масові невдоволення й чутки, що можуть забрати землю.

— Власність людини нікуди не дінеться, хай би який документ видавали, — заспокоював селян Дмитро Мироненко. — Земельні рейдери, які шукають способи, щоб спонукати людей укласти договори оренди, дивляться, яка система їм більш вигідна, де вигідно поміняти кадастровий номер, а де ні. Ми ініціювали зустріч з головою Держземагентства України і подумаємо, як врегулювати цю ситуацію максимально комфортно для людей.

— Оті нібито незначні зміни можуть мати значні наслідки, особливо для простих селян, більшість яких пенсіонери і не дуже розбираються в юридичних лабіринтах, — зауважив один із протестувальників. — Тут зібралася десята, а то й сота частина тих, хто хотів би сюди приїхати та обстояти свої права. Що їм тепер робити з виданими документами? Викинути на смітник? Таких, як ми, тільки у Шполянському районі 80%. Завтра люди з Корсуня приїдуть, із Кам’янки.

Цими днями ініціативна група селян спільно з керівництвом Держземагентства в області зустрілася в Києві з головою комісії з реорганізації Держ земагентства України, першим заступником голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Людмилою Шемелинець. Як розповіла учасниця зустрічі Тетяна Ляшенко, керівництво цього держоргану стало на бік селян, пообіцявши, що перереєстровувати земельні ділянки не доведеться. Але жодного офіційного документа про таку домовленість поки що немає.