Консолідувати країну можна тільки на засадах історичної правди, яка досі криється в архівах. Наше завдання — максимально відкрити і полегшити доступ громадян до матеріалів, здатних об’єднати й оздоровити українське суспільство. Про це за підсумками наради з питань функціонування Державної архівної служби та розвитку архівної справи заявив віце-прем’єр-міністр Олександр Сич.

Урядовець підкреслив, що вітчизняна архівна галузь має чималий потенціал, який потребує системної державної допомоги і підтримки. «За відповідного державного сприяння Укрдержархів не лише збереже національну пам’ять, а й забезпечить ефективність реформування гуманітарної сфери загалом», — наголосив віце-прем’єр.

У ході наради експерти висловили стурбованість анонсованими у медіа перспективами реорганізації Державної архівної служби. «Намірами ліквідації Укрдержархіву як центрального органу виконавчої влади стурбована не лише вітчизняна експертна громадськість, а й міжнародна архівна спільнота, зокрема Міжнародна рада архівів, до складу якої входить Укрдержархів. За ілюзорною економією коштів криються набагато більші ризики: втрата контролю над документотворенням у державі, розірвання міжнародних угод, руйнування вертикалі архівних установ, зниження якості експертизи цінності документів, порушення централізованих інформаційних потоків тощо», — попередила заступник голови Державної архівної служби Ольга Музичук.

У свою чергу заступник міністра юстиції Ігор Бондарчук запевнив присутніх у підтримці його відомством ідеї збереження Укрдержархівом статусу центрального органу виконавчої влади. «Ми не лише всіляко підтримуємо нинішній статус Державної архівної служби України, а й готові підтримати законодавчі зміни, необхідні для його зміцнення і посилення ефективності управління архівною галуззю», — наголосив фахівець.

«В архівної справи вистачає викликів, на які маємо реагувати гуртом. Серед них — і розсекречення архівів, і відновлення національної пам’яті, і загрози архівам у регіонах, охоплених сепаратистською маячнею, і факти знищення документів в обласних архівах СБУ, і брак коштів на елементарну охорону, і нагальна потреба посилення галузі професійними кадрами, і, найголовніше, вироблення концепції розвитку архівної справи. Усе це не можна відкладати на завтра — ідеться не лише про рівень цивілізованості держави, а й про виживання», — цитує слова Олександра Сича прес-служба віце-прем’єр-міністра. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»