Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу відкинув ідею передоплати Україною поставок за російський газ як таку, що може негативно вплинути на безпеку російського газового транзиту українською територією до Європи, і закликав до більшої прозорості газових відносин України та Росії. Про це йдеться у його листі-відповіді на ім’я президента Росії Володимира Путіна, який попередив про проблеми у газових відносинах із Києвом у листі від 10 квітня, направленому лідерам 18 країн ЄС.

«Співпраця між Європейським Союзом та Російською Федерацією в енергетичній галузі спирається на спільні інтереси... Контрактна надійність Російської Федерації як постачальника газу на кону в цій справі. У вашому листі ви вказуєте на непогашені борги НАК «Нафтогаз України» як причину для «Газпрому» перейти на режим передоплати, який може — в разі відсутності оплати — спонукати «Газпром» до часткового чи повного припинення поставок газу Україні», — пише Жозе Мануель Баррозу.

«Такий розвиток — причина серйозної стурбованості, оскільки він призведе до перебоїв постачання Європейському Союзу та іншим країнам-партнерам і стосуватиметься закачування газу в сховища в Україні на найближчу зиму. Що стосується поставок до Європи, то хочу нагадати про контракти між європейськими компаніями та «Газпромом». Тож обов’язок «Газпрому» — впевнитися, що обумовлені обсяги газу постачаються згідно з контрактами», — цитує УНІАН текст листа президента Єврокомісії.

Він також нагадав, що постачання газу Євросоюзу та Україні тісно переплетені, і наголосив, що ЄС готовий обговорювати, як виконуються контракти, з усіма сторонами на основі ринкових цін, міжнародних норм і правил, аби переконатися, що транзит українською територією, закачування газу в сховища України та поставки газу Україні здійснюються у прозорий та надійний спосіб.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»