Задля виконання нашою країною заходів за проектом Світового банку «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» на засіданні уряду ухвалено постанову, яка забезпечить перший етап реформування інституту соціального інспектора. 

Міністр соціальної політики Людмила Денісова зазначає, що відтепер державний соціальний інспектор матиме повноваження здійснювати контроль за призначенням допомоги, що надається з урахуванням сукупного доходу сім’ї: державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям; допомоги на дітей одиноким матерям; субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг; компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг.

За словами Людмили Денісової, контроль за цільовим використанням коштів при народженні та усиновленні дитини буде покладено на спеціалістів центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і служб у справах дітей. Окрім того, вони здійснюватимуть обстеження умов проживання дітей, яких виховують опікуни (піклувальники) та одинокі матері.

«Такий підхід дасть змогу зосередити увагу соціального інспектора на адресній соціальній підтримці сім’ї та цільовому використанні коштів державного бюджету шляхом здійснення контролю за достовірністю наданих заявником даних про доходи та майновий стан, — цитує прес-служба Міністерства соціальної політики слова Людмили Денісової. — Водночас дасть змогу спеціалістам центрів соціальних служб для сім’ї, дітей виявляти сім’ї з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»