За участі Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка в Будинку уряду відбулося засідання організаційного комітету з підготовки і відзначення 70-ї річниці перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни. З волі новітнього агресора, роль якого нині виконує Росія, наш народ уже другий рік поспіль відзначає перемогу над гітлерівськими загарбниками, відбиваючи жорстокі атаки колишніх союзників, а нині ворогів державної незалежності України. Саме з цієї тези й почав свою промову перед учасниками зібрання глава уряду.

«Історія розпорядилася дуже драматично, — констатував Прем’єр. — 70 років тому ми плечем до плеча боролися з нацизмом, воювали і перемогли. А зараз Російська Федерація, яка разом із Україною перемагала в Другій світовій війні, розпочала військову агресію проти Української держави».

На переконання Арсенія Яценюка, ці пам’ятні дати, які ми збираємося відзначати, не лише історичні, а й знакові. Вони припали на той час, коли Росія прагне переписати історію, приватизувати перемогу в Другій світовій війні, привласнити священну боротьбу над нацизмом, яку потом і кров’ю здобували всі народи колишнього СРСР. Ці спроби треба присікати в корені, вважає Прем’єр.

«Україна — держава-переможниця в Другій світовій війні, — безапеляційно заявив він. — Україна — засновниця Організації Об’єднаних Націй. Загальний обсяг наших людських і матеріальних втрат становив 40%. На 14 мільйонів скоротилося населення України».

Тож, з огляду на це, ми як держава-переможець, як активні борці з нацизмом маємо гідно відзначити річницю і належним чином вшанувати кожного, хто воював у роки Великої Вітчизняної і Другої світової воєн. Завдання Української держави — не лише вшанувати їхню пам’ять, а й обов’язково допомогти матеріально (на це уряд виділив 882 мільйони гривень), відновити історичну справедливість і не допустити повторення того воєнного страхіття, яке відбулося в ХХ столітті.

Прем’єр нагадав, що минулого тижня український парламент схвалив пакет законів, які не лише відкриють архіви комуністично-тоталітарної епохи, а й увічнять перемогу над нацизмом, врегулюють правовий статус і вшанують учасників боротьби за незалежність України. Він назвав це значним кроком уперед на шляху відновлення історичної справедливості та примирення.

На зібранні окреслено загальнополітичну канву відзначення пам’ятних дат — завершення двох воєн — і фінансову та інформаційну складову цих заходів. За результатами наради буде прийняте спільне доручення і громадськість вчасно поінформують про ті заходи, які відбудуться з нагоди Перемоги.