У Росії міліцію вже давно перейменували на поліцію, але на тому її реформування, напевно, й закінчилося. Аби з українськими реформами, які планують у сфері МВС, не сталося те саме, нині триває їхнє активне обговорення серед працівників відомства і громадськості. Саме про це  йшлося під час відеоконференції «Взаємодія громадянського суспільства з органами внутрішніх справ», яка відбулася днями у Кабінеті Міністрів.

У рамках реформи МВС пропонують брати на службу в міліцію учасників АТО. Адже українці їм довіряють. Фото Володимира ЗАЇКИ

— Реформування МВС і тісна взаємодія міліції з громадськістю — питання, які є дуже важливими, особливо зважаючи на події останніх 10 місяців. Така якісна взаємодія відбувається через інститут експертних громадських рад, створення яких почалося ще у 2010 році. Працюють ці ради як при центральних органах виконавчої влади, так і при регіональних. І саме там нині активно обговорюють питання, якою стане українська міліція (поліція?) після реформи, як чітко та якісно громадськості її контролювати, зміни до нормативної бази тощо, — зазначив заступник міністра внутрішніх справ Микола Величкович.

І додав, що нині при МВС створено експертну раду з питань дотримання прав людини та реформування органів внутрішніх справ, яку очолює відомий правозахисник Євген Захаров із Харкова. Саме ця група, із залученням громадськості та експертів у сфері правозахисної діяльності, за останні кілька місяців розробила спільно з міністерством «Стратегію розвитку органів внутрішніх справ». А також нині на Львівщині відбувається експеримент, під час якого громадськість реально долучається до контролю за діяльністю МВС і висловлює своє бачення реформ. А отже, маємо вже від них низку пропозицій. Це й залучення до служби у міліції тих, хто нині боронить Батьківщину на передовій. Адже саме таким людям довіряють українці. А міліціонерам, які були поранені під час бойових дій, також слід надавати велику допомогу.

Ще один важливий документ — «Концепція реформування структури МВС». Скільки має бути працівників у штаті та яку вони повинні отримувати заплату? Адже зрозуміло, що, скажімо, у Києві міліціонер із зарплатою  1900 гривень на місяць — це потенційний корупціонер мимоволі. Бо людина має певну владу та не має грошей, а родину слід годувати. Так само нерозумно вимагати від людини із такою зарплатою працювати вдесятеро краще за незмінних умов праці. І все це слід обговорити та погодити.

Заступник міністра внутрішніх справ також наголосив, що ці документи активно обговорюють, до них вносять зміни. Є план — подати їх до розгляду ще цієї ВР, хоч, напевно, детально їх розглянути та прийняти рішення вона вже не встигне. Але принаймні до нового складу Ради документи потраплять як такі, що вже пройшли громадські слухання, де враховано всі зауваження та пропозиції. Отже, за словами заступника міністра, дуже скоро, перед поданням до законодавчого органу, буде проведено їх громадську презентацію, до якої запрошують усіх охочих, зокрема експертів, юристів, правозахисників та громадські організації.