Віце-президент США Джозеф Байден у телефонній розмові з главою Української держави підтвердив, що в американської сторони є чіткі докази, що ракетний постріл по літаку рейсу MH17 було здійснено з території, яку повністю контролюють підтримувані Росією бойовики.

Джозеф Байден та Петро Порошенко обговорили результати недільного екстреного засідання Ради Безпеки ООН. Президент України висловив вдячність за послідовну підтримку Сполученими Штатами України, зокрема в ході засідання Радбезу.

А Федерального канцлера Німеччини Ангелу Меркель глава держави поінформував про поточну ситуацію на Донбасі та зусилля України для організації максимально прозорого та ефективного міжнародного розслідування терористичного акту, наслідком якого став збитий літак «Малайзійських авіаліній» та загибель сотень людей.

Глава держави наголосив, що Україна разом з міжнародним співтовариством має дати рішучу відсіч міжнародному тероризму і зупинити тих, хто направляв терористів, забезпечував їх зброєю і продовжує їх підтримувати. «Факти мародерства, крадіжок кредитних карток, особистих речей, те, як терористи поводяться з тілами загиблих, виходять за межі людської моралі» — наголосив Петро Порошенко. Ангела Меркель підтвердила, що такі дії неприпустимі.

Президентові Франції Франсуа Олланду Петро Порошенко подякував за тверду позицію і підтримку України, висловлену представником цієї країни під час останнього позачергового засідання Ради Безпеки ООН. Він також закликав Францію визнати так звані «ЛНР» і «ДНР» терористичними організаціями.

Зі свого боку Франсуа Олланд наголосив на важливості якнайретельнішого міжнародного розслідування. Він також заявив, що після доведення фактів постачання бойовикам російської зброї, разом із тією, з якої було збито літак, буде скликано термінове засідання Європейської Ради.

Також Президент України повідомив, що терористи перешкоджають веденню слідчих дій, не дають працювати і вилучають докази. «Але їх це не врятує, бо ми маємо супутникові знімки з місця пуску ракети, фото і відео зенітної установки, що свідчать про завезення зброї з Росії, перехоплення телефонних розмов терористів та інші незаперечні докази», — повідомив він.

Прем’єр-міністр Австралії Тоні Ебботт у телефонній розмові зазначив, що Австралія прореагувала на вбивство своїх громадян особами, яких контролює Росія, з території, яку контролює Росія, і зі зброї, що надійшла з Росії. Він наголосив, що для нього це питання справедливості.

Петро Порошенко запросив Австралію до участі в розслідуванні під егідою ІСАО, а Прем’єр Ебботт запропонував надіслати до України уповноваженого представника для координації та сприяння на місці.

Глава Української держави також закликав Австралію визнати терористичними організаціями так звані «ДНР» і «ЛНР» і повідомив, що Україна готує відповідні юридичні подання, повідомляє прес-служба Президента. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»