Над Дністром унікальні грунтово-кліматичні умови для фруктових садів і ягідних плантацій. Тож розвиток садівничої галузі здавна серед пріоритетів агропромислового комплексу Хотинського району.

У краї сади розкинулися на дев’яти тисячах гектарів, значна частина з яких — у приватному секторі. А в сільськогосподарському виробництві питома вага плодово-ягідної продукції сягає 23%.

— Для сприяння розвиткові галузі постійно проводимо семінари, навчання керівників та спеціалістів агроформувань щодо інтенсивного розвитку садівництва за участі кращих науковців і спеціалістів України, а також Польщі, Голландії, інших європейських країн, — зазначає голова Хотинської райдержадміністрації Петро Допіряк.

Більшість садів району — поважного віку, вони відпрацювали свій ресурс. Тому хотинські садівники (а вони вирізняються високим професіоналізмом) щороку закладають сотні гектарів молодих сучасних скороспілих садів, що дають хороший врожай вже на другий-третій рік. Збільшується частка інтенсивних насаджень за сучасними технологіями посадки із сертифікованих саджанців кращих сортів, на вегетативних кронових підщепах.

Є у краї і 100 гектарів суперінтенсивних садів, оснащених шпалерами, сучасними системами зрошення та захисту, зі щільністю посадки до 3,5 тисячі дерев на один гектар. У районі запевняють, що наявність плодорозсадницької бази та кваліфікованих кадрів дає змогу довести площу інтенсивних багаторічних насаджень до 10 тисяч гектарів.

Торік за державною програмою підтримки садівництва підприємства Хотинщини отримали з держбюджету 1,365 мільйона гривень. У попередні роки держава відшкодовувала витрати суто на плодові насадження й догляд за ними. Нині ухвалені програми працюють на створення довкола садів виробничої інфраструктури: зведення плодосховищ, накопичувальних басейнів для зрошувальних систем, придбання техніки.

Завдяки цьому збудовано сучасні холодильники для зберігання плодів та ягід ємністю від 500 до 1000 тонн. А незабаром у селі Недобоївці введуть в експлуатацію холодильник-гігант, де одночасно можна зберігати 5—6 тисяч тонн садової продукції.

Як констатує Петро Допіряк, нашим садоводам необхідно об’єднуватись задля створення кооперативу і формувати великі партії такої продукції з метою подальшої реалізації на європейських і світових ринках.