Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Президент провів нараду з керівниками силових структур, на якій розглядали план подальших кроків з протидії терористам. Він наголосив на тому, що нині українське військо успішно відбиває атаки по всьому фронту і «противник платить високу ціну за те, що авантюрно намагається нападати на наші Збройні сили».

За словами глави держави, відбулися танкові бої, у яких перемогли наші військові. Вони захопили ворожі БТР та БМП, знищили 3 танки, 2 машини з боєприпасами. Супротивнику доводиться платити надто високу ціну за те, що авантюрно намагається нападати на нашу землю.

За підсумками одного з кровопролитних боїв глава держави ухвалив рішення нагородити орденами «За мужність» екіпажі танків Першої зведеної роти Першої окремої танкової бригади, яка «продемонструвала надзвичайно високу мужність та героїзм і своїми діями зупинила танкову навалу противника». Він особливо відзначив екіпаж під командуванням сержанта Треноги, а також дії солдата Сухоніна. «Саме на таких сержантах, на таких солдатах, на таких воїнах тримається українська армія», — цитує Президента його прес-служба.

Особливо багато героїв серед десантників-«кіборгів», які мужньо тримали оборону донецького аеропорту. Їх Президент також має намір нагородити. Разом із підтягнутими резервами десантники дадуть по зубах ворогові, якщо той і надалі не дотримуватиметься режиму припинення вогню і завдаватиме страждання мирним людям в українських селищах і містах.

За дорученням Президента Секретар РНБО Олександр Турчинов відвідав зону бойових дій, безпосередньо був у районі зіткнення. «По всій лінії фронту, — констатував глава держави, — ми міцно тримаємо позиції, попри те, що інтенсивність обстрілів у десять разів перевищувала ту, що була до початку останньої фази бойових дій».

Однак воєнний стан і загальну мобілізацію оголошувати не будуть. Про це заявив Генеральний прокурор Віталій Ярема. Він переконаний, що не вичерпано всіх дипломатичних можливостей для врегулювання ситуації. Високопосадовець вважає це недоцільним ще й через те, що в руках у ворога найсучасніша зброя, і її багато.

«Я впевнений, що ми мирним шляхом вирішимо це питання, без оголошення війни. Тому покладаймо надію на нашу дипломатію. Будемо сподіватися, що рішення про оголошення війни не буде ухвалено, і все вирішиться дипломатичним шляхом», — цитує УНІАН слова високопосадовця.