Президент Петро Порошенко підписав укази про відзначення державними нагородами військових — учасників Антитерористичної операції, зокрема учасників бойових дій біля міста Дебальцеве Донецької області.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, високий професіоналізм, вірність військовій присязі нагороджено 340 військовослужбовців. Солдатів і офіцерів відзначено орденами Богдана Хмельницького, «За мужність», Данила Галицького та медалями «За військову службу Україні» і «За бездоганну службу».

Указом №108 за виняткову мужність та героїзм, виявлені в боях на Дебальцевському плацдармі, нагороджено 74 військовослужбовці, з яких 17 — посмертно.

Серед нагороджених — командир аеромобільної десантної роти 95-ї окремої аеромобільної бригади капітан Олександр Бордюг, який отримав орден Богдана Хмельницького II ступеня, і командир аеромобільного десантного взводу 79-ї окремої

аеромобільної бригади молодший лейтенант Павло Чайка, який вже отримує третю нагороду за час проведення АТО, — орден «За мужність» I ступеня.

Капітана Олексія Комарова нагороджено орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно). 12 лютого поблизу Дебальцевого в розпал натиску сил супротивника він на чолі колони машин постачав боєприпаси. Конвой потрапив у засідку терористів, розпочався бій. Офіцер, попри тяжкі поранення, продовжував вести вогонь у відповідь до останнього подиху.

Навідника аеромобільного десантного взводу 95-ї окремої бригади рядового Андрія Єльчанінова нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня. 16 лютого у складі штурмової бригади солдат здійснював прорив та брав під контроль важливий напрямок відходу військових формувань. Солдат особисто сів за кермо БТРа й почав вивозити поранених бійців дорогою, яку контролювали бойовики. Після цього повернувся до бригади і продовжив виконувати бойове завдання.

Орденом Богдана Хмельницького III ступеня нагороджено старшого лейтенанта Григорія Дехтяра, який 31 січня під час виконання завдання з розблокування блокпосту в місті Вуглегірськ із групою потрапив у ворожу засідку. Попри значні поранення і травми, продовжив керування підрозділом. Завдяки професійним діям офіцера, попри натиск переважних сил супротивника, було здійснено вогневе прикриття штурмових груп і знищено вогневі точки супротивника.

Згідно з указом №109, нагороджено 266 воїнів, які виявили особисту мужність, героїзм, високий рівень професіоналізму та самовіддачі у різних бойових операціях під час АТО. 53 бійці нагороджено посмертно.

Серед нагороджених орденом «За мужність» III ступеня — механік-водій гаубичного самохідно-артилерійського взводу 72-ї бригади солдат Володимир Костенко, який бере участь в АТО із серпня. Торік 26 листопада поблизу села Гранітне Тельмановського району Донеччини солдат витягнув з підбитої під час артилерійського обстрілу машини трьох поранених військовослужбовців.

Командир бойової машини парашутно-десантного взводу тієї самої бригади Олександр Дударчук перебуває на сході з квітня минулого року. Під час виконання бойових завдань екіпаж під його командуванням знищив понад 25 добре укріплених бойових позицій та три бронетранспортери. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»