«Україна має всі необхідні технічні можливості для транспортування тіл загиблих в результаті катастрофи MH17, єдина проблема — безпечний доступ фахівців на територію падіння авіалайнера» — зазначив віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман, який очолює Державну комісію з розслідування катастрофи літака Боїнг-777 «Малайзійських авіаліній». 

За його словами, на сьогодні головним завданням слідчої комісії і української влади є вивезення тіл загиблих з місця падіння літака на безпечну територію, а також постійний доступ фахівців і міжнародних експертів до місця трагедії для повноцінного відкритого, прозорого розслідування та встановлення всіх подробиць авіакатастрофи.

Як повідомляє прес-служба Мінрегіону, другий потяг із чотирма вагонами-рефрижераторами для транспортування тіл загиблих пасажирів прибув 20 липня 2014 року до м. Торез. До рефрижератора буде переміщено тіла загиблих, які знайдено на місці трагедії фахівцями Державної служби з надзвичайних ситуацій протягом останніх двох діб, а також решту тіл, які буде зібрано у ході подальших пошукових робіт.

Тим часом перший потяг із запломбованими вагонами-рефрижераторами, що стоїть на залізничній станції м. Торез і до якого в ніч з 20 до 21 липня завантажено 192 тіл загиблих і 8 фрагментів, не могли зрушити з місця трагедії, оскільки терористи блокували його виїзд. Держкомісія постійно через представників ОБСЄ, які перебувають на місці падіння літака, веде діалог з бойовиками щодо можливості вивезення тіл загиблих.

Держкомісія заявляє про повну готовність забезпечити оперативне обстеження тіл і проведення аналізу ДНК загиблих протягом трьох діб. Своєю чергою українські медики, які входять до Держкомісії, через Інтерпол мають доступ до бази зразків ДНК родичів усіх загиблих пасажирів літака Боїнг-777.

Володимир Гройсман доручив кільком міністерствам напрацювати механізм оперативної видачі відповідних документів родичам загиблих в авіакатастрофі після усіх процедур ідентифікації тіл.

До проведення пошукових робіт у зоні катастрофи літака та спеціальних робіт у м. Києві залучено 810 осіб, у тому числі від ДСНС України — 355 працівників та 35 одиниць техніки. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»