Організувати агресію проти суверенної держави і відтяти шматок її території, озброювати і фінансувати сепаратистів, які перетворили цілий регіон сусідньої країни на руїну,  викрадати людей і таємно вивозити за кордон, аби судити їх за надумані злочини, — усе це дії уламка колишньої імперії під назвою Росія, яка нині намагається диктувати умови чи не всьому світові.

Протистояти такому середньовіччю тяжко, адже наступ іде на всіх фрoнтах: від воєнного до ідеологічного. Однак діяти треба, використовуючи вітчизняне та міжнародне право. Днями Генеральна прокуратура України розпочала кримінальне провадження стосовно службових осіб Cлідчого комітету Російської Федерації за сприяння «ДНР» і «ЛНР» в їхній діяльності. За повідомленням прес-служби ГПУ, справу порушили проти деяких посадових осіб цього комітету.

Підстав вистачає. Судячи з інформації, розміщеної на офіційному сайті цієї установи, така структура створювалася заради притягнення українських військових до кримінальної відповідальності за нібито скоєні ними злочини щодо мирних громадян. За декларацією не забарилися практичні дії: Слідчий комітет  порушив кримінальну справу за фактом надуманого пособництва у вбивстві російських журналістів проти української льотчиці Надії Савченко.

І таких «злочинців» у списку російських чекістів хоч відбавляй. Окрім режисера Олега Сенцова, викраденого ще навесні, низку справ порушено проти невстановлених військовослужбовців Збройних сил України, Національної гвардії та активістів «Правого сектору» за нібито скоєні ними обстріли міст Донбасу.

У Генпрокуратурі України переконані, що «шляхом організації безпідставного кримінального переслідування здійснюється незаконне втручання в діяльність правоохоронних органів України, її Збройних сил», а саме: створення управління з розслідування злочинів та порушення ним кримінальних справ є сприянням терористичним організаціям, які перешкоджають виконанню службових обов’язків представникам державних органів та громадським діячам. Такі злочини трактують як зазіхання на охоронювані міжнародними договорами і законами України інтереси держави, її суверенітет і територіальну цілісність.

Натомість горезвісне слідче управління напередодні порушило ще одну кримінальну справу про «геноцид російськомовного населення Донецької і Луганської областей України», згідно з якою «невстановлені представники української влади, керівництво Національної гвардії і руху «Правий сектор» наказували своїм підлеглим знищувати російськомовних громадян, що живуть на сході України. Приписавши свої злочини жертві агресії, агресор цинічно вимагає ще й кари для неї. 

Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»