Хоч і кажуть, що в справжнього господаря все обліковане і навіть шнурок не пропадає, це стосується далеко не всіх. Хто-хто, а працівники Головного управління Міндоходів у Сумській області з таким часто мають справу.

Як повідомила прес-служба відомства, недавно під час інвентаризації матеріально-технічних цінностей, що перебувають на відповідальному зберіганні на складах одного із сумських підприємств, оперативники виявили значну нестачу на загальну суму понад 400 тисяч гривень. Спирт мов випарувався, а запасні частини до автомобілів, інші цінності тощо зникли в невідомому напрямку. А все це добро мало реалізуватися, щоб кошти поповнили бюджет.

Свого часу міндоходівці зверталися до керівника підприємства стосовно інвентаризації згаданого «безгоспу», однак жодної відповіді не отримали. Як з’ясувалося, він зник, тож нині оперативники встановлюють його місцезнаходження. З’ясовують і коло тих, хто відповідав за збереження матеріально-технічних цінностей. Матеріали перевірки перебувають у слідчому управлінні фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у Сумській області.

Реалізація безгоспного майна залишається одним із джерел поповнення бюджетів різних рівнів. Як повідомив начальник ГУ Міндоходів у Сумській області Олександр Семченко, лише в 2013—2014 роках місцева і державна скарбниці від продажу «безгоспу» отримали 850 тисяч гривень.

Що стосується сплати податків, то з початку цього року на Сумщині зареєстровано 581 нового платника, що свідчить про активізацію діяльності насамперед малого та середнього бізнесу. З них 105 — юридичні і 476 — фізичні особи-підприємці.

Олександр Семченко переконаний, що це не випадковий сплеск, а закономірний результат посилення уваги працівників відомства до створення комфортних умов ведення бізнесу та запровадження нових податкових сервісів. Насамперед ідеться про підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування. Їх сьогодні налічується понад 27 тисяч, і саме вони істотно збільшили сплату єдиного податку. Торік спрощенці перерахували 132,5 мільйона гривень, що на 33 мільйони, або на 33 відсотки, більше позаторішнього показника.

Протягом 2013—2014 років діє мораторій на перевірки, сформовано додаткові групи платників податків. Так, з початку цього року в органах Міндоходів Сумської області зареєстровано 67 платників податку на додану вартість, з яких 52 — юридичні і 15 — фізичні особи-підприємці.

Як наголошують податківці, накреслену тенденцію на Сумщині неухильно розвиватимуть і зміцнюватимуть. Адже стимулювання бізнесу позитивно впливає на економічну ситуацію в області.