Саме це, переконаний посадовець, допоможе подолати залежність від залишкового принципу фінансування цієї сфери діяльності. У штабі галузі не лише мріють. Діють. 

Ще до офіційного оголошення люстрації, як повідомив міністр, оновили склад відомства і реорганізували відділи. Кількість управлінців, заявив на зустрічі з журналістами Євген Нищук, можна скоротити ще. Але для цього планується створення міжнародного культурного фонду. Якщо цей проект вдасться реалізувати, то він акумулюватиме залучені кошти не через Держказначейство. Це дасть змогу ефективніше працювати.

Культурна спадщина потребує захисту. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Євген Нищук порушив при цьому болючу проблему. Під люстрацію потрапив відомий діяч кіно, який дуже багато зробив для його розвитку. Отже, митця, фахівця, потрібного державі, міністр збирається захищати, щоб повернути його вітчизняному кіномистецтву. Цей приклад (а подібне відбувається не лише в галузі культури) свідчить, що звільняти людину з посади тільки за те, що вона працювала в певний період, не зовсім розумно. Треба оцінювати не відлік часу, а зроблене цією людиною для держави.

У ситуації з кіномитцем можна втратити не лише минулі здобутки, а й майбутні. Міністр свідчить, що з наших кіностудій пішли російські орендарі. Але ж орендні приміщення не мають простоювати або використовуватись як склади для зарубіжного краму. Міністерство планує залучати до співпраці європейських та американських кіномитців, які б працювали спільно з нашими. Звісно, що спеціалісти прагнутимуть мати справу з рівними собі.

Реформування галузі в умовах євроінтеграції міністерство розглядає під кутом, що культура — частина національної безпеки. Водночас вона може бути прибутковою. Скажімо, в Англії вона приносить більший дохід, ніж машинобудування чи авіаперевезення. До того ж тут чітко усвідомлюють, що є сучасне мистецтво, яке може заробляти. Але культурна спадщина потребує захисту. Це розуміють європартнери, які залучають Україну до відповідних програм, що передбачають певну фінансову підтримку.

Окрема тема — Донбас. Для відродження культурного процесу у визволених містах міністерство розробило програму «Взаєморозуміння». Вона передбачає підтримку митців і закладів культури.

Окрім того, Євген Нищук ініціює налагодження більш тісної співпраці з Держтелерадіо для захисту інформаційного простору, наголошуючи, що виступає не за цензуру мистецтва, а за протидію ворожій пропаганді.