У Національному медичному університеті ім. О. О. Богомольця відбулася всеукраїнська нарада медичних працівників. Управлінці охорони здоров’я, головні лікарі з усіх регіонів України, представники професійних медичних асоціацій, фахівці Академії медичних наук, медичних служб силових відомств та волонтери під час роботи зібрання обговорили найболючіші питання медичного забезпечення потерпілих та учасників Антитерористичної операції.

В. о. міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець зазначив, що ніколи за роки незалежності наша держава не переживала такі трагічні часи, коли війна щодня забирає життя наших громадян, руйнує долі сотень тисяч сімей.

«Безперечно, перше, що впадає в очі, — це героїзм наших медиків, і цивільних, і військових, патріотичний дух яких не можна зламати нічим. Тому аналізуємо нинішню ситуацію, і першочерговими завданнями для лікарів залишаються допомога пораненим, перепідготовка медичних працівників на випадок масштабних військових дій та забезпечення всім необхідним медичних закладів для допомоги цивільному населенню», — конкретизував завдання перед галуззю Василь Лазоришинець.

За його словами, війна певною мірою розпочала й реформу системи охорони здоров’я. Адже переформатовується надання медичної допомоги у прифронтових районах, оскільки зруйновано велику й потужну медичну базу, яка залишилася в Донецьку та Луганську. Нині переносять та створюють нові медичні центри на визволених територіях для лікування постраждалих та переселенців. Уже розпочато роботу з укомплектування нових високоспеціалізованих медичних закладів.

Медична еліта країни обговорила також можливі короткострокові та довгострокові кроки з реформування охорони здоров’я. Особливу зацікавленість у присутніх викликали розповіді волонтерів про роль медичних асоціацій та волонтерських організацій в організації медичного забезпечення потерпілих та учасників Антитерористичної операції.

На фаховому рівні було обговорено й питання реабілітації потерпілих та учасників Антитерористичної операції, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»