Державне космічне агентство спростовує інформацію про те, що ракету-носій «Антарес», яка вибухнула на космодромі NASA в ніч проти 29 жовтня, було обладнано виробленими в Україні двигунами НК-33.

У повідомленні прес-служби відомства йдеться, що підприємства ракетно-космічної галузі України не брали участі ні у виробництві, ні в модернізації ракетних двигунів НК-33, розроблених російським СНТК ім. Н.Д. Кузнєцова (Самара) для надважкої ракети Н-1 в 70-ті роки. «США придбали у РФ в середині 90-х близько 30 двигунів НК-33, і вони безпосередньо були поставлені замовнику», — зазначають у вітчизняному відомстві.

Крім того, в рамках участі в міжнародній кооперації за цією програмою українські ДКБ «Південне» і ВО «Південмаш» забезпечують розробку і виробництво першого ступеня ракети, але не двигуна.

«До робіт над двигунами і зокрема до робіт з модернізації НК-33, забезпеченої американської Aerojet Rocketdyne, українська сторона в рамках програми РН Аntares не залучалася», — уточнили в космічному відомстві. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»