Президент Володимир Зеленський оголосив про початок роботи нової економічної платформи «Зроблено в Україні» на однойменному заході в Києві.  Участь у ньому взяли приблизно 400 запрошених, зокрема представники вітчизняного бізнесу, дипломатичного корпусу, начальники ОВА, іноземні гості.

Ефективність як основа

Глава держави насамперед подякував усім підприємцям і представникам бізнесу, які працюють в Україні, створюють робочі місця, виготовляють товари та надають послуги, всім, хто забезпечує економічну основу для життя суспільства та опору наших воїнів.

«Ми маємо перемогти, і це питання виживання. А щоб Україна мала весь необхідний ресурс для своєї перемоги, мають перемагати також українські товари, послуги, споживання та експорт, тобто українські підприємці. Кожен має пам’ятати: фронт у нас один, і його витягують на собі наші воїни. Але щоб фронт був ефективним, має бути ефективною та сильною вся Україна — кожен, хто працює заради держави та людей», — зазначив Володимир Зеленський.

За його словами, вже було зроблено значні кроки для модернізації та спрощення роботи державних інституцій, щоб вони сприяли ефективності економіки. А нині настав час додати й інші інструменти.

Платформа  «Зроблено в Україні» має стати майданчиком для постійного прямого діалогу держави та наших підприємців. У діяльності братимуть участь представники виконавчої та законодавчої гілок державної влади, і вже розпочато діалог з багатьох питань, які хвилюють бізнес.

Також, на переконання Володимира Зеленського, необхідно узгодити сучасний моральний договір між суспільством та бізнесом, між державою та бізнесом.

«Підприємницькі успіхи однієї людини мають бути частиною суспільного успіху та спільної сили всієї України. Це можливо лише за умови, що бізнес працює по-білому, сплачує податки в Україні, старається створювати гідні робочі місця для наших громадян та не працює в росії й не допомагає війні проти України. Абсолютно зрозумілі моральні правила. Кожен, хто дотримується таких правил, має отримати повне сприяння держави, всіх інституцій», — наголосив глава держави.

Президент повідомив, що нині триває робота з партнерами щодо страхування від воєнних ризиків усіх інвестицій в Україну, а також збереження та розширення можливостей українського експорту.

«Ми працюємо над змінами в наших інституціях, щоб дати більше впевненості бізнесу. Зокрема, Верховній Раді треба провести реформу Бюро економічної безпеки України. Мають бути закриті будь-які можливості державних органів тиснути на бізнес», — зауважив Володимир Зеленський і закликав парламент ухвалити закон щодо БЕБ найближчим часом.

Від уряду заяву про поглиблення співпраці між державою і підприємцями для поліпшення бізнес-клімату підписала перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко. Фото з сайту me.gov.ua

Дієві інструменти

«Всеукраїнська економічна платформа «Зроблено в Україні» — принципово новий механізм комунікації з підприємцями. У діалозі напрацьовують найкращі рішення, які втілюватимуть у життя найближчим часом. Практика споживання української продукції має стати частиною повсякденної культури кожного з нас», — наголосив під час презентації Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Глава уряду зауважив, що не йдеться про обмеження для іноземних товарів. Ідеться про стимули, які допоможуть українським підприємцям зайняти свої ніші на внутрішньому ринку та вийти на ринки зовнішні. Уряд найближчим часом планує задіяти інструменти допомоги вітчизняному товаровиробникові. Перший з них — публічні закупівлі.

«Розширюватимемо перелік категорій товарів, що слід закуповувати в локального виробника. Зокрема йдеться про розширення локалізації на оборонні закупівлі», — підкреслив Денис Шмигаль.

Додатковим стимулом, за його словами, буде активізація програми «Шкільний автобус» — закупівля 1,5 тисячі автобусів за три роки в українських виробників.

Другий інструмент, який означив Прем’єр, — компенсації. У держбюджет на 2024 рік закладено 1 мільярд гривень на компенсацію коштів за придбану сільгосптехніку вітчизняного виробництва. За словами очільника уряду, в перспективі це може створити 9 тисяч робочих місць та згенерувати майже 1,5 мільярда гривень податків у бюджет.

«Бачимо, що ця програма затребувана — маємо вже 4 тисячі заявок. Тому плануємо поширити такий механізм на всю техніку, вироблену в Україні, — спеціальну і будівельну, комунальну тощо. Також це має стати стимулом, що вдихне нове життя в український автопром», — зазначив Денис Шмигаль.

Третій інструмент — адаптація чинних державних програм підтримки під цілі платформи «Зроблено в Україні». Як зауважив Прем’єр, наприклад, за програмою «єВідновлення» майже 44 тисячі українських родин потребуватимуть будівельних матеріалів, і важливо, щоб вони купували саме українську продукцію. Для цього буде скориговано відповідний порядок надання компенсацій.

«Програма кредитування «5—7—9%». Робитимемо ставку на інвестиційний компонент, фінансування придбання основних засобів українських виробників. Запропонуємо пільгову кредитну ставку 5% тим, хто купуватиме саме українське обладнання», — сказав очільник уряду.

Серед інших інструментів — гранти українським виробникам «єРобота», а також стимулювання споживчого попиту.

Прем’єр-міністр зазначив, що уряд уже ухвалив постанову про популяризацію товарів українського виробництва. Затверджено знак маркування бренда «Зроблено в Україні», що виокремить товари, які виготовили національні виробники, серед усіх інших.

«Сумарний прогнозований ефект зростання споживчого попиту — +0,14% ВВП. Це понад 22 тисячі нових робочих місць, більш як 4 мільярди гривень додаткових надходжень до бюджету», — зазначив Денис Шмигаль.

Як зауважила у відеозверненні до учасників зустрічі спеціальна представниця Президента США з відновлення України Пенні Пріцкер, бренд «Зроблено в Україні» — це не лише про якість та інноваційність. Він також символізує хоробрість, стійкість та креативність українського народу.

«Ці якості українці демонcтhують щодня, захищаючи свою країну і на лінії фронту, і біля виробничого конвеєра», — наголосила вона.

Під час презентації Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні» було підписано заяву, яка засвідчує наявність взаєморозуміння, спільних підходів і спільної відповідальності за майбутнє країни. Комунікаційна складова платформи «Зроблено в Україні» працює на базіpulse.gov.ua.

«Цей проєкт стане одним з інструментів, спрямованих на підвищення ефективності взаємодії уряду й бізнесу. Підприємці в режимі онлайн зможуть надати оцінку роботі державних структур, рівн. послуг, які вони отримують від держави, поскаржитися на недоліки чи проблеми, що в них виникли під час спілкування з органами влади. Це канал зворотного зв’язку від бізнесу, завдяки якому влада матиме змогу максимально оперативно реагувати на звернення бізнесу і розв’язувати проблеми», — зазначилаперший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко.

Джерела: Офіс Президента 
Департамент комунікацій Секретаріату КМУ