Околицю одного з районів міста, звідки бойовики спершу найчастіше стріляли у бік Донецького аеропорту з «градів», тутешні жителі саркастично прозвали Байконур. Але, виявляється, то були квіточки, бо минулого понеділка тут пережили найпотужніший від початку проведення АТО вибух — усе величезне місто враз здригнулося від сильної вибухової хвилі.

Городяни, ніби змовившись, передають свої враження майже однаково, хоча отой «землетрус» застав їх зненацька у різних районах мегаполіса. «Спершу задвигтіли підлога і стілець, на якому сидів, щось зашелестіло, і за мить рвучко відчинилися кватирки на балконі та в кімнаті, — розповідає житель Київського району Едуард. — Нам пощастило, бо скло посипалося тільки на балконі, адже у свояка, який мешкає неподалік, вилетіли два вікна разом із рамами… Каже, на вихідні влаштували хатній суботник і, готуючись до опалювального сезону, утеплили вікна, а тепер у квартирі не протяги, а вітер гуляє…» «Ми думали, що бомба чи міна розірвалася поряд, бо трамвай здригнувся і так різко зупинився, що люди попадали на підлогу», — згадує Ніна Василівна, яка опинилися тієї миті в громадському транспорті у Ворошиловському районі.

У міській раді назвали ситуацію після вибуху, що стався о 12.10, дуже складною: здебільшого постраждали вікна будинків, яких ураз позбулися донеччани напередодні холодів. Серйозних руйнувань зазнала й місцева гордість — стадіон «Донбас Арена», на якому деформувалися навіть металеві конструкції та комунікації, посипалося скло на фасаді. «Особливого цинізму цьому випадку надає навіть не той факт, що удар по стадіону, як, зрештою, і по всьому місту нанесли під час так званого перемир’я, — йдеться у заяві, із якою виступив ФК «Шахтар». — Справа у тім, що сьогодні перший день на стадіоні видавали допомогу в рамках проекту Гуманітарного штабу Ріната Ахметова «Допоможемо дітям!». Їжу, предмети гігієни почали видавати якраз на західному вході «Арени», куди й нанесли удар. Дивом ніхто серйозно не постраждав!» Тільки за попередніми повідомленнями, у списку об’єктів, які зазнали пошкоджень, майже два десятки місцевих шкіл. Частково посипалися вікна, є інші руйнування у кількох навчальних закладах, дитсадках, лікарнях і житлових будинках.

Лідери так званої ДНР поспішили звинуватити в обстрілі українські війська, які, за їхньою версією, використали балістичні ракети «Точка У». Втім, у штабі АТО категорично спростували подібні закиди й запевнили, що не мають жодного стосунку до потужного вибуху на території Донецького КЗХВ. А ось безпосередньо серед жителів Донецька дуже популярна версія, що обстріл міста чи диверсію проти «ДНР» вчинили їхні недавні однодумці — бойовики з Горлівки, бо між ними пробігла чорна кішка. «Знайомий донецький «сепар» недавно бідкався, що вони тепер буквально на ножах з бойовиками Бєса (Ігоря Безлера)», — розповідає поінформований місцевий житель. А надвечір у соціальних мережах з’явилося повідомлення: мовляв, відповідальність за вибухи взяли на себе представники «анти ДНРівського опору», які підірвали заміновані бази та склади терористів. Причому невідомі партизани пообіцяли: подібна диверсія проти окупантів не остання.

Що саме змусило здригнутися все місто, поки можна тільки здогадуватися. «Прем’єр-міністр» самопроголошеної ДНР Олександр Захарченко, звинувачуючи українські війська в обстрілі Донецька, вже заявив про припинення перемир’я і небажання знову брати участь у подальшому переговорному процесі. Щоправда, згодом він спростував цю заяву. Втім, як би там не було, але заподіяні місту збитки змушують жителів знову переконатися: про припинення перемир’я справді не може бути мови, оскільки воно, на жаль, ще й не починалося. 

Лідія ЖАТКА
для «Урядового кур’єра»