Україна не мала особливих очікувань від позавчорашніх переговорів з Російською Федерацією, але цей шлях все одно треба пройти, заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, відкриваючи урядове засідання.

За його словами, для України сьогодні є три основні виклики: війна, валютообмінний курс і енергетика. І єдина країна, яка не знає, що  ця війна розв’язана Російською Федерацією, — це Росія. Принаймні такий висновок можна зробити зі слів її президента Володимира Путіна.

Український Прем’єр переконаний, що  припинити війну можна у такий спосіб: Україна відновлює контроль над кордоном, Росія припиняє постачання зброї, а ОБСЄ контролює цей процес.

Арсеній Яценюк вважає, що єдиний формат для досягнення домовленості стосовно врегулювання ситуації на сході країни  — це переговори у складі США —  ЄС —  Україна —  Російська Федерація.

Щодо другого виклику, то Арсеній Яценюк висловив надію на стабілізацію курсу гривні й зазначив: прийнятний для української економіки курс — 12 гривень за долар. 

У вступному слові він повідомив, що у вівторок та середу проводить  консультації з головою Нацбанку.

«Як глава уряду готовий надати все для невідкладної стабілізації ситуації на валютному ринку. Переконаний, що Нацбанку вистачить професіоналізму, щоб стабілізувати ситуацію», — додав Прем’єр.

Арсеній Яценюк нагадав, що 29 серпня очікується виділення Україні чергового траншу кредиту Міжнародного валютного фонду, що дасть змогу збільшити золотовалютні резерви та позитивно впливати на курс.

Україна поступово наповнює підземні газові сховища. Фото з сайту journal.esco.co.ua

НАТО —  наш партнер

Прем’єр-міністр заявив, що на саміті НАТО, запланованому на 4—5 вересня,  Україна очікує ухвалення доленосних рішень. «Ми очікуємо від наших західних партнерів і від альянсу практичної допомоги та ухвалення доленосних рішень на саміті. Нам потрібна допомога», — сказав він, відкриваючи урядове засідання. Прем’єр повідомив, що уряд у середу має намір затвердити річну програму взаємодії Україна — НАТО.

Як відомо, на саміт до Ньюпорта, що у британському Вельсі, запрошено українського Президента Петра Порошенка. А ось представників Росії там бачити не бажають.

Водночас Прем’єр-міністр  вважає неприпустимим спосіб використання коштів, які уряд надав на потреби АТО.  «У нас прийнято рішення про невідкладну процедуру придбання військової техніки та озброєння для потреб АТО. Вся техніка та озброєння, яка є власністю Міноборони і перебуває на заводах Укроборонпрому, підлягає невідкладній модернізації та ремонту».

Гроші на все це є. Однак з першого траншу, який уряд виділив на національну безпеку та оборону, використано лише  45%. «Уже не кажу про додаткові 9 мільярдів гривень, які ми також накопичили і передали», — заявив глава уряду. Він звернувся  до керівництва Міністерства оборони з вимогою навести лад в питанні освоєння коштів і придбання техніки. 

«Мушу відзначити Нацгвардію, яка прискореними темпами модернізується й освоює кошти», — додав Арсеній Яценюк.

На кожен вентиль є свої обценьки

Дії Російської Федерації загрожують глобальній енергетичній безпеці, але Україні та Європейському Союзу відомі плани Москви щодо повного відключення постачання газу та відсторонення України від будь-яких енергетичних ресурсів, зазначив Прем’єр-міністр. Є два варіанти розвитку подій: перший — приймається спільний підхід України і ЄС, другий — справу вирішуватиме виключно Стокгольмський арбітражний суд.

Глава уряду перерахував усі кроки уряду на шляху до енергонезалежності: «Ми подали на російський «Газпром» до суду у Стокгольмі з вимогою відшкодування 6 мільярдів доларів. Україна ухвалила закон про реформування ГТС. Я звернувся до канцлера Німеччини і наших західних партнерів щодо залучення іноземних інвесторів до модернізації ГТС. Нафтогаз повідомив «Газпром» про необхідність перегляду ставок транзиту російського газу територією України. Ми проводимо тристоронні консультації на рівні ЄС, України та Росії. У нас є спільна позиція з ЄС».

За словами Арсенія Яценюка, ситуація в енергетиці надскладна. Україні відомо про  плани Росії повністю перекрити транзит навіть для країн-членів ЄС. І саме для цього європейським компаніям дано вказівки максимально закачувати газ у сховища на території Європи.  Відомо і про плани Росії відключити Україну від усіх енергетичних ресурсів. Сьогодні в українських  сховищах накопичено 15 мільярдів кубометрів газу, хоча ще півроку тому було втричі менше. Уряд розпочав також програму диверсифікації постачання вугілля, оскільки РФ та її найманці бомблять і руйнують шахти, з яких ми видобуваємо енергетичне вугілля. Є певні очікування і на  наступний раунд консультацій між Єврокомісаром Гюнтером Етінгером, міністром Юрієм Проданом і російськими посадовцями.

Прем’єр-міністр назвав безпідставними слова президента Росії Володимира Путіна про збитки для РФ від підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС: «Ми очікуємо на останній раунд високих політичних консультацій, які відбудуться 12 числа в Брюсселі на тристоронньому рівні, але це не має стосунку до ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС. Вона має  бути ратифікована у вересні нинішнім  складом парламенту»,  — переконаний Арсеній  Яценюк.

Ревізор приїжджатиме рідше

Кабінет Міністрів учора дав старт реформі державних контролюючих органів. Першим етапом реформування передбачено зокрема змінити 178 вітчизняних законів та 78 урядових актів; із 1032 контролюючих функцій державних контролюючих органів залишиться лише 680, а з 56 контролюючих функцій центральних органів виконавчої влади — 27.

Анонсуючи  обговорення, глава уряду  зазначив: прийняття такого рішення дається непросто, бо є протидія чиновників. «Яке міністерство, якого міністра не запитаєш,  нікого скорочувати не потрібно, ніяких інспекцій ліквідувати не потрібно. Усі дуже потрібні», — сказав він.

Та насправді рішення про реформування назріло, і на нього є соціальний запит у суспільстві. Прем’єр подякував робочій групі, в яку входили громадські активісти, за розробку пропозицій щодо реформування державних контролюючих органів.