ПОДІЯ

Цього року Україна і світ відзначають 1000-річчя заснування Софійського собору

Рішенням 35-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО цю ювілейну дату внесено до Міжнародного календаря пам’ятних дат на 2011 рік.

Презентуючи план заходів відзначення події, заступник міністра культури Тимофій Кохан зазначив, що Софія Київська — символ єднання нації. Нам є чим пишатись і мусимо пам’ятати, що ми — нащадки великих попередників. Водночас посадовець висловив побажання, щоб увага і повага до святині у стольному граді була не лише в дні урочистостей, а постійно. Міністерство культури, запевнив він, у свою чергу робитиме все для захисту собору від руйнівних дій тих, хто зазіхає на його територію.

Генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська повідомила, що впродовж 2010—2011 р. за рахунок держбюджету  виконано роботи в Софійському архітектурному ансамблі на загальну суму 9208,2 тис. грн.

Зокрема відреставровано з пристосуванням під музейно-виставкові зали пам’ятку XVIII ст. Браму Заборовського, виставкові зали пам’ятки XIX ст. Консисторії, опоряджено фасади пам’яток та мури, впорядковано території митрополичого саду Софійського архітектурного ансамблю.

У Софійському соборі відреставровано Південну вежу та пристосовано її під виставковий зал, виконано складні реставраційні роботи на фрескових розписах приділу Антонія і Феодосія (зняття фрески XII ст. з фрескового живопису XI ст. та перенесення його на нову основу, реставрація відкритої фрески й давньої віконниці), виконано консервацію відкритих фрагментів підлоги ХІ—ХVIІ ст. тощо.

Крім того, за рахунок залучених заповідником коштів меценатів було виготовлено та встановлено дзвони для Софійської дзвіниці, реалізовано проект «Відтворення постаті архістратига Михаїла і воздвиження його на шпиль Південної вежі архітектурного ансамблю Софії Київської» з попереднім виконанням ремонту та укріплення конструкцій самої бані Південної в’їзної брами, ремонтно-реставраційні роботи на фасадах, облаштування інтер’єрів та дооблаштування системи охолодження Будинку митрополита тощо.

Триває велика наукова і просвітницька робота. Вийшли друком частини наукової монографії «Корпус графіті Софії Київської (XI — початок XVIII ст.)», опубліковано науково-популярні видання: «Час заснування Софії Київської. Пристрасті довкола міллєніума», буклет англійською, українською та російською мовами «Софії Київській 1000 років», «Михайлівський Золотоверхий монастир. Історична доля та мистецька спадщина» і «Реліквії та чудотворні ікони Софії Київської».

Софіївський собор — святиня стольного града. Фото Володимира ЗАЇКИ

Також підготовлено до друку колективну монографію «Софія Київська у нових дослідженнях», «Православні святині Києва» та «Головний іконостас Софійського собору». Однак вихід у світ цих  видань затримується через брак коштів.

У 2010-2011 рр. в музеях і виставкових залах заповідника  та за його межами експонувалось 64 виставки, більшість — на матеріалах власних фондових колекцій.

Науковці заповідника також  розгорнули активну роботу з організації та проведення у навчальних закладах тематичних заходів з висвітлення історії Софійського собору, його ролі в духовному та культурно-політичному житті Української держави.

ЗАХОДИ З НАГОДИ ЮВІЛЕЮ 

  • Презентація  науково-популярного фільму «Софія  Київська: перше  тисячоліття».
  • «Круглий стіл»  на тему: «Датування Софії Київської у світлі новітніх фактичних даних».
  • Концерти класичної музики в рамках проекту  «Музичні вечори  в Національному заповіднику «Софія Київська».
  • Презентація меценатського проекту «Українська скрипка — 1000 років від фрески у Софії Київській до скрипки «Софія» майстра Ф. Юр’єва».
  • 3 Вшанування пам’яті Анни Ярославни — королеви Франції (за участі громадської діячки, віце-президента товариства «Київ-Санліс-Печерськ» Анни Кантер (Франція).
  • 3 Урочисте відкриття в Софійському соборі пам’ятної дошки «Софії Київській 1000 років» та презентація пам’ятної монети «Софії Київській 1000 років», випущеної Національним банком України.