Верховна Рада затвердила 8 травня Днем пам’яті і примирення на честь всіх жертв Другої світової війни, а також залишила 9 травня Днем Перемоги над нацизмом.

Боротьба з фашистськими загарбниками забрала мільйони людських життів, не оминула практично жодної української сім’ї. Вшанування учасників бойових дій Великої Вітчизняної війни, інвалідів та ветеранів війни та праці, урочисті церемонії покладання квітів до пам’ятників загиблим воїнам відбуваються цими днями по всій Україні.

Ветерани Другої світової — літні люди. Як держава забезпечує їх соціальні потреби? Чи виконується законодавство, яким гарантовано пільги шанованим громадянам? Про це дізнаємося зі звернень на урядову «гарячу лінію».

З початку року з питань соціального захисту від ветеранів, інвалідів війни та учасників бойових дій на номер 0-800-507-309 надійшло понад 500 звернень. Літні люди звертаються щодо надання законних пільг, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг, послуг зв’язку, на придбання медичних препаратів, палива, скрапленого газу, на проїзд у громадському транспорті. Заявники також стурбовані, чи збережуться їхні привілеї у зв’язку з внесенням змін до законів України щодо вилучення права окремих категорій громадян на пільговий проїзд та пільгову оплату послуг ЖКГ, які набирають чинності з 1 червня та 1 липня. Крім того, інваліди війни, ветерани, учасники бойових дій телефонують стосовно отримання соціальної допомоги, зокрема разової грошової допомоги. Дехто потребує сприяння у наданні матеріальної допомоги на лікування та вирішення соціально-побутових проблем.

Іван Йосипович з м. Херсона, інвалід Великої Вітчизняної Війни I групи, який страждає на онкологічне захворювання та захворювання серця, просив допомогти із забезпеченням його медичними препаратами «Кардіомагніл», «Диферелін» та «Магнікор». Чоловік повідомляв, що «Диферелін» є для нього життєво необхідним. Втім запасів не залишилося. А в Херсонському онкодиспансері через брак фінансування цей медичний препарат не надають безкоштовно навіть за наявності пільгового рецепту. Прохання хворого задовольнили: ліками забезпечили.

 Віктор Дорофійович з м. Ізмаїл Одеської області, пенсіонер, інвалід Великої Вітчизняної війни I групи, телефонував з приводу компенсації на технічне обслуговування транспортного засобу. Громадянин розповідав, що неодноразово звертався щодо цього до Управління праці та соціального захисту населення Ізмаїльської міської ради. Проте компенсації жодного разу так і не отримав. Він просив посприяти у відновленні його права. Проблему заявника вирішили позитивно.


Євгенія Семенівна з Одеси, вдова інваліда війни, учасника бойових дій, скаржилася,що не може отримати належні їй пільгові медичні препарати в Одеські міській поліклініці № 14. Громадянка інформувала, що зверталася до департаменту охорони здоров'я міської державної адміністрації. Однак безрезультатно. Жінка просила посприяти в отриманні пільгових ліків.Проблему розв’язали на користь заявниці.

Нині на Сході України — воєнні дії. І вже нащадки ветеранів минулої війни боронять незалежність і соборність нашої держави від зовнішнього агресора та терористів. Тож, віддаючи глибоку шану тим, хто захистив країну від фашистських загарбників, відбудовував її у повоєнні роки, попри всі політичні й економічні складнощі, вчасно дбатимемо й про нинішніх захисників Вітчизни, дотримання їх законних соціальних прав. Адже проблеми не в законах, а в тому, як вони виконуються.


Загалом за період із 27 по 3 травня на урядову «гарячу лінію» надійшло 53 264 дзвінки, через Інтернет зареєстровано 296 звернень.
0-800-507-309 — Урядова «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 — для жителів м. Києва.
+380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном.
Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua

Раїса КУЛЬЧИЦЬКА,
для «Урядового кур’єра»