Жеребкування плей-оф найпрестижнішого європейського клубного турніру відбудеться в понеділок 15 грудня. Однак підсумкове друге місце у групі Н вже визначило потенційне коло наступних суперників підопічних Мірчі Луческу — це всі переможці груп. Окрім,  звісно,  візаві донеччан у завершальному матчі групового турніру — португальського «Порту»,  у двох поєдинках з яким «Шахтар» так і не зміг позбутися синдрому останніх хвилин: двічі виграючи під час матчу, в підсумку задовольнився  лише нічиїми.

Олександр Кучер, Даріо Срна, Луїс Адріано пропускали матч через перебір жовтих карток, які вони отримали у поєдинку з «Атлетиком». За відсутності Адріано отримав шанс виявити себе у Лізі чемпіонів Олександр Гладкий, який міцно засів за спиною бразильця. На жаль, перша атака «Шахтаря» показала, чому Гладкий перебуває у запасі. Шевчук прострілив з лівого флангу, а Гладкий, який був абсолютно вільний на далекій стійці, примудрився промахнутися повз м’яч. Це був єдиний момент чинного українського чемпіона у першій половині зустрічі.

Продовжили донеччани наступ  на початку другого тайму. Португальці провалилися у захисті, і спершу  Бернард мав використовувати вихід віч-на-віч, але влучив у голкіпера. Зате з кутового подав точно на голову Степаненкові — 1:0.

«Порту» програвати, звісно, не бажав, а гірники могли розраховувати на швидкість своїх бразильців у контратаках.

Однак наприкінці поєдинку камерунець  Абубакар нагадав донеччанам про одне з футбольних правил: не розслаблятися до фінального свистка і подумки повернув підопічних Мірчі Луческу  на «Арену Львів» у перший тур групового протистояння. А зрівнявши, португальці намагалися зробити більше. «Шахтар» вистояв.

Наставник гірників Мірча Луческу вважає, що гравці  «Шахтаря», які вийшли у матчі з «Порту», показали хороший футбол і гідно замінили основних футболістів донецького клубу. Він також вважає, що, оскільки обидві команди пройшли далі, то всі повинні бути задоволені.

Головний тренер  «Шахтаря» також пояснив, чому його команда знову пропустила наприкінці матчу: «Це і моя провина: я вирішив поберегти Степаненка (який міг отримати картку) і випустив Фернандо, а той, напевно, не був готовим до гри і помилився. В результаті ми пропустили», — пояснив румунський фахівець. — Так само я не дуже задоволений тим, як ми грали на контратаках і не доводили їх до логічного завершення».

Нічийний результат матчу повністю задовольнив «Порту». Про це заявив головний тренер команди Хулен Лопетегі.  «Ми грали зі справді  сильною командою, результат гри нас повністю задовольнив. Тепер готуватимемося до плей-оф», — зазначив фахівець.

Потенційними суперниками команди, яка вийшла до Ліги чемпіонів з третього місця в чемпіонаті Португалії, будуть «Ювентус», «Базель», «Байєр», «Арсенал», «Манчестер Сіті», «Парі Сен-Жермен» і «Шальке-04».

Тарас Степаненко (крайній праворуч) приміряв амплуа голеадора. Фото з сайту shakhtar.com

БОМБАРДИРИ

Адріано повторив рекорд Роналду

Форвард «Шахтаря» Луїс Адріано з дев’ятьма голами став кращим бомбардиром групового етапу Ліги чемпіонів, повторивши торішній рекорд Кріштіану Роналду.

Форвард, який не забив «Атлетикові» у першому турі й пропустив через дискваліфікацію тур шостий, повторив рекорд португальця Кріштіану Роналду, який провів дев’ять м’ячів на груповому етапі в минулому сезоні.

Луїс Адріано відкрив рахунок голам у Лізі чемпіонів-2014/2015 в матчі другого туру з «Порту», проте свій бомбардирський талант найяскравіше продемонстрував у двох зустрічах з БАТЕ.  У Борисові 27-річний бразилець забив п’ять м’ячів, а в рідних  стінах додав ще три голи. До нинішнього сезону колишній нападник «Інтернасьйоналя» забив у найпрестижнішому єврокубку 11 м’ячів.

Бомбардири групового етапу  Ліги чемпіонів УЄФА

2013/14: Роналду (9)

2012/13: Бурак Їлмаз, Роналду (6)

2011/12: Гомес, Мессі (6)

2010/11: Ето’о (7)

2009/10: Роналду (6)

2008/09: Бензема, Джеррард, Клозе, Мессі (5)

2007/08: Ібрагімович, Роналду (5)

2006/07: Дрогба, Кака, Мор’єнтес (5)

2005/06: Шевченко (6)

2004/05: ван Ністелрой (8)

2003/04: Дрогба, Макаай, Пршо, Шюкюр (5)

2002/03: Креспо, Індзагі (8) — лише перший груповий етап

2001/02: Елбер, Трезеге (6) — лише перший груповий етап

2000/01: Рівалдо, Симеоне (6) — лише перший груповий етап

1999/2000: Жардел, Рівалдо (5) — лише перший груповий етап

1998/99: Захович (7)

1997/98: Анрі (6)

1996/97: Бокшич, Артур, Жардел, Пантич, Симеоне (4)

1995/96: Литманен (6)

1994/95: Веа (6)

1993/94: Руфер (4)

1992/93: Созе (5)