Спочатку були умовляння. Провідні держави Заходу, намагаючись вплинути на агресивні дії Росії щодо нашої країни, вдалися до політичних заяв. Наступним кроком стало обмеження прав фізичних і юридичних осіб сусідньої країни, причетних до дестабілізації ситуації в Україні. До останнього моменту лідери Європейського Союзу змінювали умови запровадження найбільш ефективного етапу санкцій. Нарешті, наприкінці лип ня терпець урвався у всіх, кому небайдужа доля країни, розташованої у самому серці Старого Світу: ЄС оголосив про введення третього рівня санкцій проти Росії.

— Європейський Союз погодив пакет додаткових заходів, скерованих на обмеження секторального співробітництва з Російською Федерацією. Це рішення обмежить доступ на ринки капіталу ЄС для російських державних фінансових інститутів, накладе ембарго на торгівлю зброєю, встановить заборону на експорт товарів подвійного призначення для військових користувачів і скоротить доступ до чутливих технологій, особливо в галузі нафтового сектора, — йдеться у спільній заяві президента Європейської ради Германа ван Ромпея та президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу. 

Найвищі посадові особи Євросоюзу також пообіцяли, що в пакеті нових санкцій буде розширено перелік осіб та організацій, щодо яких буде застосований арешт активів та заборона в’їзду до ЄС.

— Коли спіраль насильства виходить з-під контролю і призводить до вбивства майже 300 мирних жителів, ситуація вимагає термінових і рішучих заходів реагування. Європейський Союз виконуватиме свої зобов’язання щодо захисту і забезпечення безпеки своїх громадян, а також підтримуватиме своїх сусідів і партнерів, — пояснили лідери ЄС мотиви термінового впровадження секторальних санкцій проти РФ.

Рішення Євросоюзу ввести стосовно Росії новий пакет обмежувальних заходів схвалила й канцлер Німеччини Ангела Меркель:

— Ми багато разів говорили, що незаконна анексія Криму та дестабілізація на сході України — неприпустимі. Отже, нинішнє рішення (про третій рівень санкцій) було неминучим, — заявила Ангела Меркель. — Глави держав та урядів неодноразово наголошували, що санкції не є самоціллю, що рішення про них буде ухвалено, лише коли це буде невідворотним.

Рішучий крок ЄС вже привітали деякі провідні європейські політики, зокрема й глава фракції ЄНП в Європарламенті, соратник Ангели Меркель Манфред Вебер.

Про запровадження нових санкцій проти Росії заявили й США. Президент країни Барак Обама впевнений, що в нинішній ізоляції Росії винне безпосередньо російське керівництво, зокрема президент Росії Володимир Путін. Про це він сказав під час брифінгу на галявині біля Білого дому, оголошуючи про введення нових санкцій проти російської економіки.

— Сьогодні Росія ізолює себе від міжнародного співтовариства і відмотує назад десятиліття прогресу, — підкреслив Барак Обама.

За його словами, нові санкції зроблять слабку економіку Росії ще слабшою. Адже ще до нинішніх санкцій очікувалося, що відтік капіталу з Росії становитиме близько 100 мільярдів доларів, а зростання економіки залишиться на нулі.

— Росію чекає повна ізоляція, — попередив у свою чергу держсекретар США Джон Керрі на прес-конференції у вівторок, відповідаючи на запитання журналістів щодо дій США в разі вторгнення РФ на територію України,  передає Інтерфакс. — Це буде не тільки порушення всіх міжнародних законів, це буде дуже небезпечне діяння. Тож на неї чекає ізоляція. Німеччина, Франція та інші країни Європи зроблять усе можливе, щоб вплинути на ситуацію.