Учора відбулися переговори прем’єр­міністрів України Дениса Шмигаля та Люксембургу Люка Фрідена. Сторони обговорили євроінтеграційні прагнення України, гуманітарну допомогу Люксембургу та військову співпрацю двох держав.

Денис Шмигаль наголосив, що наша країна бореться за свободу й одночасно робить кроки для приєднання до ЄС.

«Тримаємо високий темп євроінтеграції. Виконали 11 ключових рекомендацій Єврокомісії, отримали переговорну рамку ЄС, готуємося до відкриття передвступних переговорів. Маємо амбіцію пройти цей шлях швидше за будь­яку країну, що це робила до нас. У цьому контексті підтримка Люксембургу як держави­співзасновниці Європейського Союзу для нас надзвичайно важлива», — зазначив глава українського уряду і висловив сподівання на подальшу солідарність та максимальне сприяння на цьому шляху.

Денис Шмигаль подякував за допомогу, яку Люксембург надає з перших днів повномасштабного вторгнення. Зокрема, за сприяння схвалення програми Ukraine Facility та намір долучитися до відновлення України.

«Люксембург виявив зацікавленість у реконструкції Криворізького району Дніпропетровської області — потужного індустріального центру нашої держави. Це надзвичайно позитивний приклад, і ми розраховуємо, що вже скоро почнеться реалізація відповідних проєктів», — сказав український Прем’єр.

Він наголосив на важливості співпраці країн і у військовій галузі: «Співголовування Люксембургу в ІТ­коаліції, активна участь у коаліціях дронів, розмінування та артилерії, долучення до коаліції F­16. Маємо простір для поглиблення співпраці. Це посилить обороноздатність України та наблизить нашу перемогу над ворогом», — переконаний Денис Шмигаль.

Також на зустрічі прем’єр­міністрів ішлося про санкційну політику проти рф. «Наше спільне завдання — перекрити росії всі шляхи фінансування агресивної війни», — зазначив Денис Шмигаль.

Ще однією темою переговорів стала конфіскація заморожених російських активів.К«За попередніми даними, в Люксембурзі зберігається понад 6 мільярдів євро ресурсів рф. Наша принципова позиція — ці кошти мають працювати на Україну вже зараз», — наголосив Прем’єр. Глава українського уряду подякував Люксембургу за підтримку формули миру Президента Володимира Зеленського та готовність долучитися до реалізації пункту щодо покарання росії за скоєні злочини. «Нині триває підготовка до Глобального саміту миру, що відбудеться у Швейцарії. Очікуємо на участь понад 100 держав. Упевнений, що Люксембург зробить вагомий внесок в роботу цього масштабного форуму, який наблизить нас до справедливого миру та глобальної безпеки», — переконаний Денис Шмигаль.

Джерело: Департамент комунікацій Секретаріату КМУ