Нещодавно до «УК» звернулась читачка, яка проживає на непідконтрольній українській владі території Луганщини. Вона розповіла: до них завітали нібито представники місцевого облгазу і сказали, що відтепер за послуги їхньої компанії потрібно розраховуватись з ними на місці. А їм дадуть квитанцію, яка підтверджує оплату. Щоправда, у жінки виникло запитання: а чи дійсні ці квитанції і чи дійде ця оплата за призначенням, а не «загубиться» десь по дорозі чи, що ще гірше, — піде до кишень сепаратистів?

Жителі окупованого Донбасу переживають, щоб сплачені ними гроші за комуналку не пішли сепаратистам. Фото Володимира ЗAЇКИ

Підозрілі квитанції

Щоб з’ясувати, як має бути, звертаємось до Міністерства енергетики та вугільної промисловості. В його прес-службі нам повідомили, що відповідно до законодавства оплату за спожитий газ приймають безпосередньо газопостачальні організації.

З вересня 2014 року кошти за використаний газ від цих організацій, які розташовані в зоні АТО, практично не надходять на рахунки НАК «Нафтогаз України». При цьому уряд ухвалив рішення щодо недопущення припинення газопостачання — українські громадяни не мають залишатися без газу й тепла.

Також в прес-службі наголошують, що опрацювавши інформацію, розміщену на офіційних сайтах підприємств із газопостачання та газифікації, які ведуть свою господарську діяльність на території, де проводиться АТО («Луганськгаз», «Донецькміськгаз», «Донецькоблгаз», «Маріупольгаз» та «Макіївкагаз»), не знайшли жодного оголошення, що в житлові будинки направляють представників місцевого газопостачального підприємства для розрахунків на місці.

Пеня під забороною

Проблеми з оплатою комуналки у зоні АТО справді є. Одні люди не мають грошей, щоб платити, другі ж тимчасово виїхали з цих територій, тому не вважають за потрібне оплачувати послуги, якими не користуються. Якщо у квартирі є лічильники води чи теплової енергії, питань немає. А от якщо засобів обліку немає, платити потрібно.

Щоправда, в Законі «Про житлово-комунальні послуги» зазначено, що споживач може не платити за комуналку, якщо він або члени його родини тимчасово не проживають у помешканні. Можна не платити і якщо не надаються самі послуги ЖКГ, визначені договором у порядку, встановленому Кабміном. Але це потрібно документально оформити.

Проте законодавством не передбачено механізму зменшення розміру плати за послуги з утримання будинків у разі тимчасової відсутності споживача. Тому власники квартир мають оплачувати послуги, якщо їх фактично надають.

Для врегулювання багатьох питань з оплатою послуг ЖКГ нещодавно парламент ухвалив Закон «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції». Згідно зі ст. 8 запроваджено мораторій на нарахування пені за несвоєчасну оплату комуналки. Зокрема передбачено скасування пені за несвоєчасні платежі за водопостачання, газ, електро- і теплоенергію, водовідведення, утримання і експлуатацію житла тощо. Ця норма чинна з 14 квітня 2014 року до закінчення АТО. Якщо ж гроші все-таки стягнуть як пеню в період з 14 квітня 2014 року до закінчення АТО, їх зарахують у майбутні платежі.

Мораторій на реалізацію майна

— Для захисту житлових і майнових прав громадян, які проживають у зоні АТО, та переселенців парламент ухвалив Закон «Про встановлення додаткових гарантій щодо захисту прав громадян, які проживають на територіях проведення антитерористичної операції, та обмеження відповідальності підприємств — виконавців/виробників житлово-комунальних послуг у разі несвоєчасного здійснення платежів за спожиті енергетичні ресурси», — наголошує заступник очільника Мінрегіону Андрій Білоусов. — Цим законом передбачено встановити мораторій, який діятиме до 31 грудня 2015 року, на застосування примусової реалізації житла. Нині цей закон передано на підпис Президенту України.

Окрім того, постановою Кабміну від 1 жовтня 2014 року затверджено порядок надання щомісячної адресної допомоги переселенцям з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО для покриття витрат на проживання, зокрема й на оплату житлово-комунальних послуг. 

Тож, як бачимо, оплачувати квитанції за комуналку потрібно. Проте лише в офіційних установах, перелік яких і наводимо.

ДОВІДКА "УК"

Де платити за газ на території, тимчасово непідконтрольній українській владі

Це можна робити через касу в пунктах прийому підприємств із газопостачання, у відділеннях «Ощадбанку» та «Приватбанку» або через Інтернет. Корінці квитанцій, розрахункові книжки, чеки з банкоматів обов’язково потрібно зберігати, щоб можна було довести, що послуги з газопостачання було оплачено.

Крім цього, ПАТ «Луганськгаз» уклало договори, за якими комісію за розрахунок за спожитий газ не беруть у таких установах:

УДППЗ «Укрпошта», ПАТ «Державний ощадний банк України», ПАТ КБ «Приватбанк», ПАТ КБ «Надра», ПАТ АБ «Український комунальний банк», ПАТ АБ «Укргазбанк», ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит», ПАТ АБ «Банк «Київська Русь», ПАТ АБ «Енергобанк», ПАТ АБ «Імексбанк», ПАТ КБ «Хрещатик», ПАТ АБ «Капітал», ПАТ АБ «Кредитпромбанк», ПАТ АБ «Східно-промисловий комерційний банк», ПАТ АБ «Реал Банк», ПАТ АБ «Банк Національний Кредит», ПАТ «Міський комерційний банк», ПАТ «Банк Фамільний», ПАТ АБ «Експрес-Банк», ПАТ АБ «БМ Банк».

КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ ЗА РОЗ'ЯСНЕННЯМИ

До контакт-центрів або служби 104 ПАТ з газопостачання
та газифікації, розташованих у відповідному регіоні:

♦ ПрАТ «Макіївкагаз» — тел. 0623-28-11-82, 0623-22-35-03. Також сплатити за спожитий газ можливо на офіційному сайті ПАТ «Ощадбанк» http://www.oschadnybank.donetsk.ua/ та офіційному сайті «Приват 24» https://www.privat24.ua/;

♦ ПАТ «Маріупольгаз» тел. 0629-59-61-04 (з 01.09.2014); 0629- 53-21-04; 098-121-40-52; 050-423-42-45;

ПАТ «Донецькоблгаз» — обласне управління (83050, вул. Рози Люксембург 23-a, м. Донецьк) —
тел. 062-381-57-40;

 ПАТ «Донецькміськгаз» — реєстрація за тією ж адресою в м. Донецьк, тел. 062-381-15-58;

♦ ПАТ «Луганськгаз» (перереєстровано у м. Сєвєродонецьку), тел. 064-523-41-38).