№164 (5050)

  • Готівка розпрощалася з ринком нерухомості

    Перші новини введення обмежень на готівкові розрахунки у розмірі більше 150 тисяч гривень з’явилися на ринку нерухомості. І можна сказати, що вони не зовсім втішні ні для ріелторів, ні для покупців-продавців житлової нерухомості. Радіють із цього приводу лише  банки. І це не дивно, адже тепер вони мають неабиякий зиск від відкриття рахунків та переведення у готівку своїх коштів клієнтами. 

  • Державні рішення випливають із місцевих проблем

    Учора Прем’єр-міністр Микола Азаров перебував з одноденною робочою поїздкою на Івано-Франківщині. Спершу він вручив ключі від новозбудованих квартир працівникам підприємства обласної організації Українського товариства глухих. 

  • Тетяна БОДНЯ

    Коли ліки страшніші за хворобу

    З початку серпня співробітники державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України спільно з представниками Держветфітослужби перевірили майже півтисячі складських приміщень, в яких зберігаються пестициди й агрохімікати, а також понад 800 місць реалізації такої продукції. За результатами перевірки з незаконного обігу вилучено 730 тонн засобів захисту рослин на загальну суму 93 мільйони гривень. Про це на брифінгу, що пройшов у Міністерстві внутрішніх справ, повідомив заступник начальника управління департаменту ДСБЕЗ Олег Золотоноша. 

  • Удар по Сирії під питанням

    Під час переговорів у Москві між міністрами закордонних справ Росії та Сирії російська сторона запропонувала офіційному Дамаску встановити міжнародний контроль над його хімічною зброєю. 

  • Тетяна БОДНЯ

    Шуміти краще в рамках закону

    Не можу зробити ремонт у власній квартирі, тому що постійно з’ясовую стосунки із сусідами. Вони викликають міліцію, якщо я щось роблю в суботу або неділю. Але саме в ці дні я маю вільний час. Підкажіть, будь ласка, чи маю я право на проведення ремонтних робіт (дриль, молоток) у своїй квартирі у вихідні дні? Якщо так, то в який час?

    О. КОНДРАТЮК, м. Київ 

  • Тетяна БОДНЯ

    Побудував без дозволу — заплатиш штраф

    Цього року я отримав державний акт на земельну ділянку у Хмельницькій області площею 10 соток. Чи можу одразу розпочати будівництво житлового будинку, чи потрібно звертатися до якихось установ за дозволом?

     Н. САВЧУК, м. Хмельницький

  • Профспілки шукають рецепт подолання молодіжного безробіття

    Нині в Україні знайти роботу молодим досить непросто. Навіть наявність вищої освіти не гарантує хорошого місця праці. Про високооплачувану роботу із нормальними умовами, гарантованою пенсією, відпусткою тощо навіть не йдеться. Однак інколи й молодь висуває завищені вимоги: декому хочеться все й одразу. Структура, яка має допомогти молоді, як і всім безробітним, не завжди може впоратися із непростим завданням звести потенційних працівника і роботодавця. Адже насправді, як зауважують деякі з тих, хто шукав роботу, не зажди сподівання виправдовуються. Нерідко вакансії, які пропонують, не дуже привабливі. Та й критерії зайнятості цікаві: якщо людина заробила сто гривень на місяць, вона вже працює і не вважається безробітною. А чи можна на ці гроші вижити — вже інша річ. До того ж, якщо ви відмовляєтеся від трьох наданих вам пропозицій, вас знімають з обліку та приклеюють ярлик із поганою репутацією. 

  • Нострифікаційний біг... на місці

    Підписання міжурядової угоди України і Росії про нострифікацію означає безумовне взаємне визнання сторонами легітимності дипломів, отриманих у країнах, що уклали цю угоду, і не потребує жодних додаткових адміністративних втручань. Нострифікація — не процедура, яку потрібно проходити, як це тлумачать чиновники МОН, а безумовне визнання дипломів, отриманих в іншій країні, що й випливає з міжурядової угоди. При цьому «Таке визнання не звільняє власників цих документів від дотримання вимог, що їх ставить для заняття професійною діяльністю законодавство країни приймаючої Сторони». Ця теза угоди має істотне значення, тому що враховує необхідність виконання кожною країною зокрема інструкцій щодо обрання власників дипломів на різні посади наукових співробітників, отримання відповідних атестатів (доцентів, професорів), участь у конкурсах посад тощо. 

  • Марячи в лихоманці, він раптом заговорив українською

    Ці міфи про автора таких неперехідних шедеврів, як «Інтермецо», «Цвіт яблуні», «Тіні забутих предків», ми вивчали в школі, повторювали в університеті. Про наше традиційне сприйняття Коцюбинського — революційний соціал-демократ, автор піднесеної на найпочесніше місце в ієрархії його творів повісті «Фата моргана»; сумлінний послідовник Горького, який під час написання свого твору, перейнятого апофеозом революції, радився з Леніним пише у своєму романі «Що записано в книгу життя (Михайло Коцюбинський та інші). Біографія, оркестрована на дев’ять голосів» і Михайло Слабошпицький. Він наголошує: це найзагадковіший український письменник. 

  • Олег ГРОМОВ

    Балканський патріотизм плюс боротьба з корупцією

    Звісно, що просування будь-якої країни колишнього соціалістичного табору до ЄС надає їй як переваги, так і загострює проблеми, які були притаманні плановим «комуністичним» економікам. Нещодавно в цьому я особисто переконався, коли подорожував і відпочивав у двох балканських державах — Румунії й Болгарії. Попри те, що ці країни є членами ЄС ще з 1 січня 2007 року, вони залишаються бідними.