Курси валют під час купівлі/продажу на міжбанку за заявкою клієнта можуть відрізнятися від зазначених на суму комісій та інших платежів. Така примітка на одному із сайтів, що спеціалізуються на фінансовій тематиці, насправді свідчить про те, що тепер в Україні існує чорний міжбанківський ринок.

У своєму виступі у Верховній Раді 16 січня цього року голова Національного банку Валерія Гонтарева відправила позитивний меседж: «Нацбанк продовжуватиме систему гнучкого курсу». Однак визнала, приміром, таке: «Ми започаткували щоденні валютні аукціони в розмірі 5 мільйонів доларів (потрібно майже 200 млн. — Г. Р.) не для задоволення попиту імпортерів, а як інструмент пошуку цієї рівноваги». І далі: «На жаль, ринок ще цю рівновагу не знайшов. Ринок ще чекає цю рівновагу…, адже певні результати є, коливання курсу — помітні…»

Після того виступу минуло майже два тижні, проте обіцяної рівноваги ми так і не отримали. Понад те, Національний банк офіційно не визнав, що в країні діє кілька валютних курсів, а реальний — формується на так званому чорному ринку, де купують валюту всі найпотужніші імпортери. Наприклад, 27 січня офіційний курс НБУ становив 15,8 гривні за долар, тоді як фінансові сайти інформували про операції купівлі долара імпортерами по 21—21,5 гривні.

Ширяться чутки, що формують його експортери у змові з банками. Так,  керівник одного з вітчизняних підприємств легкої промисловості, що працює на давальницькій сировині, зауважив: якщо імпортер не погоджується на сплату різниці між офіційним курсом НБУ і так званим чорним, то він залишається без валюти, тобто — не зможе виконати свої зобов’язання перед закордонним постачальником. Отже, як стверджують українські підприємці, майже 95% угод, пов’язаних із купівлею і продажем валюти, нині укладають саме на чорному ринку.

Легальна купівля іноземної валюти — нездійсненна місія. Фото Володимира ЗAЇКИ

Фінансові експерти небезпідставно стверджують, що найбільша проблема за таких обставин — створення величезного тіньового ринку валюти, в якому зацікавлені банки і НБУ, які вочевидь добре заробляють на цьому в складний для нашої держави та її громадян час.

Безготівковий ринок, на якому укладають угоди на великі суми (мільйони доларів), послуговується прямими контактами між експортерами та імпортерами за узгодженим між ними курсом, який, зрозуміло, істотно відрізняється від індикативного курсу НБУ.

Фахівці б’ють на сполох: дії НБУ призвели до того, що в тіні щоденно купують-продають долари з тіньовою курсовою різницею майже мільярд гривень. Це величезне поле для корупції у середовищі банківських працівників (передусім державних банків), які на власний розсуд вирішують, кому саме продавати валютну виручку за індикативним курсом, а також серед експортерів та імпортерів.

Множинність курсів гривні створює передумови для криміналізації валютного ринку. Таку думку висловив у коментарі агентству УНН радник президента Київської школи економіки, екс-директор генерального економічного департаменту НБУ Ігор Шумило.

«Замість того, щоб встановити реальну вартість національної валюти через облікову ставку і відповідні ставки по активних і пасивних операціях і тим самим створювати очікування щодо динаміки інфляції та можливої зміни валютного курсу, Національний банк України пішов шляхом істотних адміністративних обмежень операцій на валютному ринку як для експортерів/імпортерів, так і для населення. Тим самим центробанк спотворив саму сутність міжбанківського валютного ринку як місця, де перебуває курс рівноваги між ціною пропозиції та попиту», — пояснив фахівець.

За його словами, «це витиснуло значну частину операцій в тіньовий сектор, коли значення курсу в банках для населення і на міжбанку для експортерів та імпортерів не відображає реальну вартість купівлі й продажу валюти».

Найголовніший же ризик полягає в тому, що коли якесь середовище криміналізується, то повернути його до нормального ринкового (здорового) стану завжди дуже складно. Виправити ситуацію може тільки узгоджена і вивірена макроекономічна і грошово-кредитна політика уряду і НБУ.

ОФІЦІЙНО

Національний банк України приділяє особливу увагу питанню подальшого курсоутворення, зокрема — усуненню множинного курсу. Про це повідомила прес-служба відомства на сторінці в Facebook.

«Повідомляємо, що на нараді з керівниками найбільших банків, яка відбулася 26 січня 2015 року, особливу увагу було приділено питанню подальшого курсоутворення. Зокрема, для усунення множинного курсу, який утворився на ринку, обговорювали можливі нові механізми пошуку рівноважного курсу. Ми хочемо, щоб на ринку існував єдиний реальний і ефективний курс», — зауважила під час наради голова НБУ Валерія Гонтарева.

ПРЯМА МОВА

Олександр ЖОЛУДЬ,
старший аналітик Міжнародного
центруперспективних досліджень:

— Головна причина активізації чорного ринку в тому, що на формальному ринку придбати валюту не можна, оскільки банки вимушені утримувати курс на рівні індикативного курсу Національного банку України. При такому курсі попит на валюту не покривається пропозицією. Ситуація зміниться, якщо курс гривні ослабити до рівня неформального ринку або забезпечити приплив валюти в обсязі, достатньому для покриття попиту на валюту за індикативним курсом. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»