Україна та Франція обміняються студентами — про це йдеться в низці важливих угод про співпрацю, підписаних під час українсько-французького форуму, що відбувся в Міністерстві освіти і науки. Щоб поділитися безцінним досвідом, вагомими розробками в науці, керівники провідних французьких технічних університетів згодом відвідали Національний технічний університет «КПІ». Про вагомі нюанси у співпраці «УК» вдалося поспілкуватися з генеральним директором найпрестижнішої Політехнічної школи Парижа Еcole Polytechnique Івом ДОМЕ.

Генеральний директор Політехнічної школи Парижа Ів ДОМЕ.— Пане Іве, які можливості відкриваються перед вишами обох країн після підписання спільних угод?

— Українсько-французький форум зміцнив академічну та науково-дослідницьку співпрацю. Ми підписали угоду з Київським національним університетом ім. Тараса Шевченка. Також уклали договір про подвійні магістерські дипломи з Київським політехнічним інститутом. Широкі перспективи відкриває чотиристороння угода між Еcole Polytechnique, Національною вищою школою високих технологій ENSTA ParisTech, НТУУ «КПІ» та Науковим парком «Київська політехніка». Це дає змогу зміцнити наше співробітництво з Україною в плані мобільності між студентами, розвитку досліджень та інновацій. У Київській політехніці нам презентували цікаві розробки у рамках програм «Наносупутники», «Безпілотні літальні апарати», «Міжорбітальний космічний транспортний комплекс» та «Кібернетична безпека».

— Як ви оцінюєте функціонування української вищої школи?

— Наша Політехнічна школа співпрацює з українськими університетами впродовж багатьох років, бо вважає, що вони забезпечують дуже сильну теоретичну наукову освіту для своїх студентів. Справді, українські студенти, які навчаються в політехнічних вишах, демонструють досить високі результати, хороші знання і швидко пристосувалися до конкретного педагогічного підходу та високих стандартів нашого університету.

— Українські студенти дедалі більше потребують практичних навичок. Як цю проблему розв’язують у Франції?

— Політехнічна школа має оригінальну міждисциплінарну модель на основі науки і техніки, включаючи в поглиблений розвиток поведінкові та міжособистісні навички. Щоб закінчити теоретичну освіту, навчальний план включає в себе кілька проектів і стажувань для зміцнення практичних навичок студентів та їхні знання про професійне середовище. Наприклад, студенти співпрацюють з науково-дослідницьким центром, у тому числі за темами, запропонованими промисловими партнерами. Загалом вони мають пройти тримісячне бізнес-стажування і шестимісячне дослідницьке. Їм рекомендується взяти участь у волонтерстві, у розвитку партнерських відносин з промисловими компаніями по конкретних наукових проектах (авіаційно-космічний, робототехніка, відновлювані джерела енергії тощо).

— Яким чином контактуєте з працедавцями: можливо, наші виші запозичили б цей досвід?

— У процесі навчання підтримуємо зв’язки з корпоративним світом, щоб переконатися, що освіта, яку отримують студенти, відповідає його потребам. Через 18 академічних та дослідницьких кафедр, спонсорованих великими компаніями світу, поєднуємо передові дослідження і відмінне викладання в інноваційних галузях, що цікавить і залучає промислових партнерів. Це надає підприємствам ширший доступ до високоякісних наукових досліджень і до студентів, які навчаються в галузях практичного використання в промисловості.

Важливо, що спеціальна рада працює над аналізом очікувань майбутніх працедавців наших випускників — підприємств, адміністративних офісів, дослідницьких організацій. Це забезпечує пропозиції і думки про різні навчальні програми і працевлаштування, а також готовність студентів до кар’єри відповідно до мінливих вимог ділового світу. Також на ранньому етапі готуємо студентів до підприємницької діяльності, зокрема сприяємо можливості зустрітися з потенційними інвесторами.

— Наскільки поглиблено студенти технічних вишів Франції займаються науковими розробками?

— Педагогічна модель нашого вишу заснована на наукових дослідженнях. Тож студенти перебувають у контакті з кращими дослідниками, які інформують їх про найактуальніші питання в науці. Юнаки і дівчата повинні пройти шестимісячне дослідницьке стажування і попрацювати над кількома проектами, пов’язаними з дослідами, такими як Група наукових проектів. Академічні вимоги до цих проектів дуже високі і призводять до конкретних результатів — наукових публікацій або запуску стартапу.

— Нині закріплено домовленості про обмін студентами. Які перспективи відкриваються перед талановитою молоддю двох країн?

— Студентам, які беруть участь у програмах мобільності, рекомендуємо працювати над спільними проектами, особливо в дослідженнях або інноваціях. Завдяки їхнім знанням про наукові і промислові середовища Франції та України, а також їхньому доступу до мережі випускників кожної установи вони матимуть змогу зміцнити співробітництво — як наукове, так і економічне між нашими двома країнами.

Інна КОВАЛІВ,
«Урядовий кур’єр»

ДОВІДКА «УК»

Політехнічна школа, заснована у 1794 році, — один із найстаріших та найпрестижніших вишів у Франції. У 1805 році Наполеон підпорядкував цей заклад міністерству оборони. У 1970-му школа отримала цивільний статус, залишаючись у підпорядкуванні військового відомства. Заклад випустив багато знаних науковців, а також знаменитих підприємців та інженерів, серед яких — Андре Сітроен та три президенти Франції: Саді Карно, Альбер Лебрен та Валері Жискар д’Естен.

Генерал Ів Доме очолив Політехнічну школу Парижа 2012 року. Перед тим обіймав посаду директора Національної вищої школи високих технологій ENSTA ParisTech.