Найпильнішу увагу в команді з Піренейського півострова привернув юний талант Олівер Торрес — вихованець футбольної школи мадридського «Атлетико». Не часто в основному складі такого відомого клубу, як португальський «Порту», виходить на поле у виїзному матчі Ліги чемпіонів 19-річний хлопець. Влітку 2012-го вправний плеймейкер у складі юнацької збірної Іспанії став чемпіоном Європи (вік гравців до 19 років). А в нинішньому сезоні перспективного півзахисника орендував провідний клуб Португалії.

У матчі другого туру чемпіонської Ліги проти «Шахтаря» Торрес ні в чому не поступався своїм досвідченішим партнерам. Але саме намагання діяти витончено там, де потрібно обрати просте рішення, зіграло з Олівером злий жарт. На початку другого тайму Олександр Кучер несподівано навіть для своїх товаришів по команді почав пресингувати молодого іспанця в чужому штрафному майданчику.

Торрес втратив м’яч на рівному місці, а гірники відкрили рахунок у цьому драматичному поєдинку. Адже до перерви португальці домінували на полі «Львів Арени». Складалося враження, що у швидкості поводження з м’ячем із ними на рівних міг конкурувати хіба що донецький бразилець Тайсон. Ні Ярослав Ракицький, ні його партнер у центрі захисту Олександр Кучер за своїми візаві найчастіше не встигали. Залишається віддати належне голкіперу помаранчево-чорних Андрієві П’ятову, який ловив усе, що летіло в його ворота.

Апогеєм його подвигів стала виграна дуель із кращим бомбардиром «Порту» в нинішній Лізі чемпіонів. Ясин Браїмі пробив з одинадцятиметрової позначки точно й сильно, однак Андрій вгадав напрям польоту м’яча і зберіг нулі на табло. Уболівальники українського чемпіона полегшено зітхнули. Та факт залишався фактом: гості домінували в центрі поля, вигравали абсолютну кількість індивідуальних двобоїв, підбирали маже всі відскоки на чужій половині поля.

За такого перебігу подій рахунок 2:0 на свою користь наприкінці зустрічі треба було розцінювати як подарунок долі. У цей момент підопічним Луческу варто було всією командою відійти назад і захищатися вже не стільки вмінням, скільки числом. На жаль, переможна ейфорія охопила бразильських легіонерів донеччан — вони побігли добивати португальців. Гості сповна скористалися дірками в захисті чемпіона України: обидва м’ячі у відповідь народилися в зоні захисту капітана гірників Даріо Срни. Відзначився форвард «Порту» і збірної Колумбії Джексон Мартінес — 2:2.

— Прикро пропускати два м’ячі наприкінці такого важливого для нас поєдинку, — зізнався після фінального свистка один з героїв матчу Андрій П’ятов. — Зараз на серці якась порожнеча: десь не вистачило концентрації, не допрацювали в захисті. Якби нам до початку зустрічі сказали, що буде нічия — це був би хороший результат. А випустити з рук цілком комфортну перевагу в два м’ячі, — з цим важко змиритися передовсім психологічно.

На нашу думку, об’єктивніше оцінив підсумок гри центральний захисник гірників та національної збірної Олександр Кучер. Він вважає, що саме футболісти португальського клубу більше заслуговували на перемогу.

— «Порту» сьогодні продемонстрував сучасну і потужну гру: контролював м’яч, мав ігрову й територіальну перевагу. А в нашої команди не йшла гра в короткий пас. Звичайно прикро, що пропустили два м’ячі за три хвилини, та загалом гості більше заслуговували на перемогу.

На «Драгау» Мартінес (ліворуч) забивав київським динамівцям, у Львові засмутив гірників. Фото з сайту cablenoticias.tv

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів, 2 тур

Шахтар (Україна) — Порту (Португалія) — 2:2

Голи: Тейшейра (51), Адріано (84) — Мартінес (87 пен., 90)

БАТЕ (Білорусь) — Атлетик (Іспанія) — 2:1

Голи: Поляков (19), Красніцкій (42) — Адуріц (45)

Група H

               В  Н  П  М  О

Порту     1  1  0  8-2  4

БАТЕ      1  0  1  2-7  3

Шахтар   0  2  0  2-2  2

Атлетик  0  1  1  1-2  1

21 жовтня. БАТЕ — Шахтар, Порту — Атлетик

Група E

ЦСКА (Росія) — Баварія (Німеччина) — 0:1 Гол: Мюллер (22, пен.)

Манчестер Сіті (Англія) — Рома (Італія) —1:1

Голи: Агуеро (4, пен.) — Тотті (23)

Баварія — 6 очок, Рома — 4, Манчестер Сіті — 1, ЦСКА — 0

21 жовтня. Манчестер Сіті — ЦСКА, Баварія — Рома

Група F

ПСЖ (Франція) — Барселона (Іспанія) — 3:2

Голи: Луїз (11), Вератті (26), Матюїді (54) — Мессі (12), Неймар (56)

АПОЕЛ (Кіпр) — Аякс (Нідерланди) — 1:1

Голи: Мандука (31, пен.) — Андерсен (28)

ПСЖ — 4 очки, Барселона — 3, Аякс — 2, АПОЕЛ — 1

Група G

Спортинг (Португалія) — Челсі (Англія) — 0:1

Гол: Матич (34)

Шальке-04 (Німеччина) — Марибор ( Словенія) — 1:1

Голи: Хунтелар (56) — Бохар (37)

Челсі — 4 очки, Марібор, Шальке — по 2, Спортинг — 1

21 жовтня. Челсі — Марібор, Спортинг — Шальке-04.

А ТИМ ЧАСОМ

Без Гармаша та з Коноплянкою

Головний тренер національної команди Михайло Фоменко оголосив список із 26 гравців збірної України, викликаних напередодні матчів відбору до Євро-2016 року з командами Білорусі та Македонії, які відбудуться 9 та 12 жовтня в Борисові та Львові.

Склад збірної України:

Воротарі: Андрій П’ятов (Шахтар), Денис Бойко (Дніпро), Дмитро Безотосний (Чорноморець).

Захисники: В’ячеслав Шевчук, Олександр Кучер, Ярослав Ракицький, Іван Ордець (усі — Шахтар), Євген Хачеріді (Динамо), Артем Федецький (Дніпро).

Півзахисники: Олег Гусєв, Андрій Ярмоленко, Роман Безус, Сергій Сидорчук (усі — Динамо), Руслан Ротань, Євген Коноплянка (обидва — Дніпро), Микола Морозюк (Металург Донецьк), Тарас Степаненко (Шахтар), Едмар Галовський, Сергій Болбат (обидва — Металіст), Дмитро Хомченовський (Зоря), Кирило Ковальчук (Чорноморець), Анатолій Тимощук (Зеніт, Санкт-Петербург, Росія)

Нападники: Роман Зозуля, Євген Селезньов (обидва — Дніпро), Володимир Гоменюк (Металіст), Пилип Будківський (Зоря).