На догоду своїм політичним інтересам Москва може перекрити газовий кран. Принаймні вона близька до такого рішення. На це вказує заява Путіна про те, ніби левову частку доходів РФ забезпечує нафта — 194 мільярди доларів, а не газ — 28 мільярдів доларів. Тобто від експорту газу РФ може тимчасово відмовитися.

Немає сенсу обговорювати мотиви Росії — економіки і здорового глузду тут мало. Інше, більш важливе питання: як Україні вирватися з газової залежності «старшого брата»?

Як відомо, на початку травня представники України, Європейського Союзу та Росії провели перші тристоронні переговори у Варшаві з питання постачання російського газу і домовилися продовжити перемовини наприкінці місяця. Про це у Польщі заявив комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Еттінгер.

Проблеми окреслені. Залишилося розірвати пута. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Визначили план дій

«Ми чітко окреслили всі проблеми та розробили план питань, які слід вирішити, що мають коротко-, середньо- і довгостроковий характер», — констатував єврокомісар. — Хочемо використати ці зустрічі, аби вже червень, липень та серпень можна було використати для наповнення газових сховищ необхідними обсягами газу на зиму».

Він заявив, що Єврокомісія планує економічно підтримати «Нафтогаз України», щоб було закачано достатню кількість газу в українські сховища. Саме частина кредитних коштів МВФ піде на погашення боргу, але вона становить значно меншу суму, виставлену «Газпромом».

Гюнтер Еттінгер позитивно оцінив проведені переговори та зауважив, що сторони домовилися гарантувати газові поставки до Євросоюзу до кінця травня, доки триватимуть перемовини. «Усі сторони продемонстрували добру волю, ніхто не хоче загострювати ситуацію в газовому секторі», — констатував Єврокомісар. За його словами, під час чергового раунду переговорів одним з питань буде ціна газу для України.

Водночас у відправленому в квітні листі 18 країнам Євросоюзу президент РФ Володимир Путін попередив про можливі проблеми з постачанням газу через заборгованість України, територією якої постачається приблизно половина російського палива до 28 держав Європейського Союзу.

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу в листі-відповіді Путіну погодився на переговори, але виступив проти переведення України на передоплату і висловився за прозорі ринкові умови газових постачань.

Разом з тим «Нафтогаз України» направила до ВАТ «Газпром» передарбітражну ноту із пропозицією врегулювати спірні питання щодо положень договору купівлі-продажу природного газу, укладеного між цими двома компаніями в 2009 році шляхом переговорів.

Вимоги про перегляд стосуються кількох основних положень договору, ключове питання — перегляд ціни на газ. Ідеться як про ціну на газ, запропоновану українській стороні з 1 квітня цього року, так і про рівень ціни, яку НАК «Нафтогаз України» була змушена сплачувати у минулому. Останнє автоматично ставить під сумнів об∂рунтованість розміру заборгованості за спожитий в минулих періодах природний газ, погашення якої вимагає ВАТ «Газпром». Якщо сторони не дійдуть згоди шляхом переговорів протягом 30 діб, всі не вирішені шляхом переговорів питання буде передано на розгляд до Арбітражного інституту у Стокгольмі.

Нас розсудять

Україна має намір оскаржити борги, накопичені перед «Газпромом» в арбітражі, а російська сторона планує позиватися до «Нафтогаз» в суді за організацію реверсних поставок газу з Європи. Про це повідомляють інформагентства.

«Ми отримали оцінку юристів, що суму можна переглянути, і, можливо, взагалі не буде жодного боргу», — заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан.

Поточний прострочений борг за постачання газу становить 2,2 мільярда доларів. Він може вирости до 3,5 мільярда доларів. Ще понад 18 мільярдів доларів становлять штрафи за недобір газу в 2012 і 2013 роках.

За його словами, доки Росія не відповість на питання зниження ціни, Україна має намір іти до арбітражу. «28 травня ми з «Газпромом» зустрінемося в арбітражі, якщо не домовимося», — сказав Юрій Продан. Він ще раз підкреслив, що Україна не готова платити майже 500 доларів за тисячу кубометрів газу.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що Росія намагатиметься припинити організований для України реверс газу з Європи. «Ми залишаємо за собою право обговорювати це питання і звертатися в різні арбітражні інстанції», — заявив він. Новак також додав, що під час минулих у Варшаві тристоронніх переговорів РФ, ЄС і України питання реверсу не розглядалося.