27 березня Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, що підтверджує територіальну цілісність України. Документ був підготовлений делегаціями Німеччини, Канади, Коста-Ріки, Литви, Польщі та України. Ще 51 країна підтримала проект. За ухвалення резолюції проголосували 100 членів ГА ООН, проти — 11 (Російська Федерація, Білорусь, Зімбабве, Венесуела, Сирія, Болівія, Вірменія, Північна Корея, Куба, Нікарагуа, Судан). Ще 58 делегацій, включаючи Китай, утрималися.

У резолюції підкреслюється, що референдум, проведений в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі 16 березня 2014 року, не маючи законної сили, не може бути основою для будь-якої зміни статусу АР Крим або міста Севастополя.

Члени Генасамблеї підтвердили свою прихильність до суверенітету, політичної незалежності, єдності та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах. Вони закликали всі держави відмовитися та утримуватися від дій, спрямованих на часткове або повне порушення національної єдності і територіальної цілісності України, в тому числі будь-яких спроб змінити кордони України за допомогою загрози силою або її застосуванням, або іншими незаконними засобами.

У резолюції також міститься заклик до країн не визнавати будь-яку зміну статусу АР Крим і Севастополя та утримуватися від будь-яких дій, які можна було б витлумачити як визнання зміни статусу.

Автори документа закликають сторони негайно приступити до мирного врегулювання ситуації щодо України шляхом прямого політичного діалогу, виявляти стриманість, не вдаватися до односторонніх дій і войовничої риторики, які можуть посилити напруженість, і повною мірою брати участь у міжнародних посередницьких зусиллях, повідомляє Представництво ООН в Україні.

Коментуючи схвалення резолюції «Територіальна цілісність України», українське МЗС наголосило, що широке як для резолюцій ГА ООН з критично важливих політичних питань коло підтримки та 47 співавторів документа з різних регіонів світу стали черговою перемогою здорового глузду над мовою сили та підтвердили потужну підтримку України перед лицем збройної агресії з боку Росії.

«Висловлюємо жаль з приводу голосування РФ «проти» резолюції, яка повністю базується на Статуті ООН. Будучи не в змозі накласти вето на рішення ГА ООН, ця країна кинула всі сили на мобілізацію своїх сателітів і країн, що займають останні позначки в рейтингах демократії. Як кажуть, «скажи мені, хто твій товариш, і я скажу тобі, хто ти». Цим кроком, поряд з непідтримкою — єдиною серед держав-членів Ради Безпеки ООН — проекту резолюції РБ щодо України 15.03.14 р., Росія втратила черговий шанс повернутися до лона цивілізованих країн світу та загнала себе в ще більшу ізоляцію на міжнародній арені», — йдеться у коментарі МЗС, поширеному прес-службою відомства

МЗС також висловлює вдячність всім державам-членам ООН, що виступили співавторами та підтримали резолюцію ГА ООН «Територіальна цілісність України», а також разом з нашою державою сприяли її просуванню та схваленню.  

Відділ новин
«Урядового кур’єра»