Ніхто із серйозних фахівців не схильний переоцінювати чергову перемогу Тимощука і його партнерів у Львові. Адже збірна, яку протягом останніх п’ятнадцяти років очолює вчитель фізкультури середньої школи карликової держави Джампаоло Мацца, посідає останнє, 207-е місце в рейтингу ФІФА. Для синьо-жовтої дружини поєдинок на «Арені Львів» був важливим з огляду на те, що у разі рівної кількості очок на фініші саме загальна різниця забитих і пропущених м’ячів визначить переможця нашої групи.

Саме тому, змушуючи аутсайдера групи раз за разом починати з центра поля, господарі продовжували заочну суперечку з конкурентами по групі — в першу чергу з англійцями. Статистика поки що свідчить на нашу користь. Команда Роя Ходжсона в двох зустрічах вразила ворота Сан-Марино 13 разів, збірна Чорногорії — 9, поляки в рідних стінах забили 5 м’ячів, а гру-відповідь проведуть сьогодні.

Знаючи цей графік, українські футболісти змушені були грати проти любителів без тіні поблажливості. Це був той рідкісний випадок, коли футбольним оглядачам простіше назвати прізвища гравців, які залишили поле без забитих м’ячів. З виконавців, які почали гру в стартовому складі, за 90 хвилин не встигли розписатися в чужих воротах лише захисник В’ячеслав Шевчук, гравець середини поля Анатолій Тимощук і, хоч як дивно, Андрій Ярмоленко. Всі інші поповнили особистий рахунок, а київський динамівець Євген Хачеріді відзначився двічі.

Що чекати вболівальникам сьогодні на «Олімпійському»?

До Бразилії-2014 підопічним Михайла Фоменка залишається три кроки... Фото Укрінформу

У будь-якому складі лідер групи H продемонструє звичний для британців футбол — атлетичний, максимально жорсткий, з акцентом на верхові передачі у наш штрафний майданчик. На наш погляд, якщо лікарі встигнуть поставити на ноги опорного півзахисника «Дніпра» Руслана Ротаня, у стартовому складі господарів буде лише одна заміна в порівнянні із зустріччю у Львові. Капітан дніпропетровців, на рахунку якого шість гольових передач у чемпіонаті України, вийде на поле замість Євгена Селезньова.

Нагадаємо, що Англія — єдина команда з топ-п’ятірки найкращих збірних Старого Світу, яку ми перемагали в офіційних матчах. Ця приємна для вболівальників подія сталася у відборі до чемпіонату світу-2010. У Дніпропетровську долю українсько-британського протистояння вирішив точний удар дніпропетровця Сергія Назаренка. Перевага у рахунку могла бути і переконливішою, якби Андрій Шевченко реалізував пенальті.

Ще один аргумент на користь наших улюбленців. Під керівництвом Михайла Фоменка збірна України у блискучому стилі виграла вже чотири матчі поспіль. Якщо ця переможна серія продовжиться сьогодні ввечері, господарі Євро-2012 зроблять вирішальний крок на шляху до бразильського мундіалю.

ПРЯМА МОВА

Михайло ФОМЕНКО,
головний тренер збірної України:

— Ситуація для нашої команди, як і раніше, видається складною: кожна наступна гра як остання. Особливо це стосується вівторкового випробування. Англія представляє еліту європейського футболу. Минулої п’ятниці британці, не докладаючи максимальних зусиль, з великим рахунком обіграли непоступливу Молдову. Це говорить багато про що.

Джампаоло МАЦЦА,
головний тренер збірної Сан-Марино:

— Ми знали, що особливу небезпеку у господарів являють собою флангові виконавці. Готувалися до цього, відрядили в захист п’ятеро гравців, однак на правому фланзі оборони нам не вдалося впоратися з комбінаційною грою суперника. Тому і пропустили стільки голів. Шкода, що ми не забили свій м’яч: у нашого капітана була можливість відзначитися, але він її не використав.

ТАБЛО «УК»

Кваліфікація до ЧС-2014. Група H

Україна — Сан-Марино — 9:0
Голи: Девич (11), Селезньов (26), Едмар (32), Хачеріді (45+1, 54), Коноплянка (50), Безус (63), Федецький (74), Ракицький (90+4)
Польща — Чорногорія — 1:1
Голи: Левандовський (16) — Дам’янович (12)
Англія — Молдова — 4:0
Голи: Джеррард (12), Ламберт (27), Велбек (45+1, 51)

Група H

                                 І     В     Н     П     М     О

1     Англія                 7     4     3     0     25-3  15

2     Чорногорія          8     4     3     1     15-8  15

3     Україна               7     4     2     1     19-4  14

4     Польща               7     2     4     1     13-8  10

5     Молдова              8     1     2     5     4-15  5

6     Сан-Марино         7     0     0     7     0-38  0

10 вересня Україна — Англія, Сан-Марино — Польща

ПРОГНОЗИ

Сергій БАЛТАЧА,
екс-захисник київського «Динамо»
і збірної СРСР:

— Сьогодні збірна Англії не належить до провідних команд Старого Світу. Іспанія та Італія, Франція і Португалія, Нідерланди і Німеччина виглядають значно сильнішими. Батьківщина футболу може пишатися тільки елітними клубами, головні ролі в яких виконують топ-гравці, зібрані з усього світу. На Євро-2012 українська дружина на чолі з Олегом Блохіним показала, що здатна на рівних протистояти Стівену Джеррарду та його партнерам.

10 вересня на «Олімпійському» у складі господарів не буде двох Андріїв — Шевченка і Вороніна. Це стане проблемою для англійців: вони не знають, від кого чекати найбільших неприємностей. Тому обігрувати підопічних Роя Ходжсона не тільки можна, а й треба.

Сергій РЕБРОВ,
екс-форвард київського «Динамо»
і англійського «Тоттенгема»:

— Англійська команда не відзначається стабільністю: після блискучих матчів у неї нерідко трапляються спади. А характерною рисою підопічних Михайла Фоменка останнім часом стає величезне бажання битися за перемогу протягом усіх 90 хвилин. Матч Україна — Англія — вирішальний для обох збірних. Наші хлопці повинні згадати, як упевнено вони виглядали на лондонському «Вемблі» минулої осені, як на рівних грали з родоначальниками футболу на домашньому Євро-2012.

ЕДМАР,
півзахисник «Металіста»
та збірної України:

— Перед матчем із Чорногорією чимало вболівальників не вірили, що ми зможемо досягти такого чудового результату. Напевне, є скептики і зараз. Але у футболі немає цілей, яких не можна досягти. Якщо на полі є максимальна самовіддача, а гравці втілюють тактичні ідеї тренера — такій команді нічого не страшно. Михайло Фоменко, як ніхто інший, вміє згуртувати колектив. Саме цей чинник і буде нашим козирем у грі з англійцями.

Рой ХОДЖСОН,
головний тренер збірної Англії:

— Нещодавно президент футбольної асоціації Англії Грег Дайк заявив, що в країні ніхто не сподівається на перемогу нашої збірної в Бразилії-2014. Я теж сумніваюся, що ми будемо серед фаворитів у букмекерів. Адже англійська збірна не грала в півфіналі чемпіонатів Європи і світу з 1996 року.

Спочатку треба успішно пройти кваліфікацію, а вже потім ставити завдання на фінальний турнір. У вересні наша головна мета — перемогти в рідних стінах Молдову і взяти очки в матчі з Україною.

ДУМКА ЕКСПЕРТІВ

Острів’яни побоюються Ярмоленка

Ставка на пару центральних захисників в особі Гарі Кехілла і Філа Джагєлки може не спрацювати в матчі з Україною. «Винним» у цьому, на думку англійського видання The Telegraph, може стати Андрій Ярмоленко:

— Гарі Кехілл і Філ Джагєлка не надто перетрудилися в матчі зі збірною Молдови (4:0). Але навіть у таких комфортних умовах ця пара не видавалась солідною. Під час гри не полишало відчуття, що у них з порозумінням не все гаразд. Можливо, виною тому їхня однотипність і брак необхідного контролю в певних епізодах. Якщо ця невпевненість проявиться в Києві, то, наприклад, Андрій Ярмоленко, який грає праворуч в атаці, зміщуючись ближче до центру, може додати нам багато головного болю. Малоймовірно, що Рой Ходжсон замінить 10 вересня свою центральну зв’язку. Та чи виправдається його впевненість у грі на «Олімпійському»?

Букмекери не помиляються?

Попри рекордну перемогу господарів над Сан-Марино, статус господарів поля і серйозні проблеми зі складом у Роя Ходжсона, у букмекерів котирування підопічних Михайла Фоменка залишаються нижчими. Шанси британців на успіх розцінюються як 2.30-2.60. Вірогідність перемоги синьо-жовтих — 2.75-3.05, нічиєї — 3.20-3.50.

Аналітики вітчизняної букмекерської контори Парі Матч теж віддають незначну перевагу гостям. Ставки на їхню перемогу приймаються з коефіцієнтом 2.60. Можливий успіх господарів — 2.70, ймовірність нічиєї — 3.25.

ЛОЖКА ДЬОГТЮ

Провокація проти гостинності

Увесь позитив від проведення нашою державою Євро-2012 може звестися нанівець через прикрий інцидент, який стався 8 вересня у центрі Києва. Там, де минулого року браталися футбольні фанати, днями вони ж побилися. Звісно, якщо ті, кого називають українськими уболівальниками, насправді такими є.

Отож, як повідомляє прес-служба МВС, за фактом бійки з англійськими футбольними фанатами в Києві на Хрещатику відкрито кримінальне провадження. Троє громадян Великобританії 19, 22 і 23 років із забоями голови і ушкодженнями рук були доставлені до лікарні. Після надання медичної допомоги молоді люди були відпущені за місцем проживання. Від написання письмової заяви до міліції вони категорично відмовилися.

Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України. Розпочате кримінальне провадження.

 Сторінку підготували Оксана ГОЛОВКО, Валерій РЕКУНОВ, «Урядовий кур’єр»