Напевне, найпомітнішою економічною темою цього тижня була дуже непроста ситуація в одній з великих фінансових установ України — Брокбізнесбанку. 

Так, наприкінці першої — на початку другої декади лютого його керівництво заявило, що установа повністю переходить на обслуговування міжнародною платіжною системою MasterCard Worldwide і таким чином відмовляється від іншої відомої — Visa International. Звісно, це було дивиною і для експертів, і для пересічних клієнтів банку, які мали зарплатні, пенсійні й інші картки у Брокбізнесбанку. Перший заступник голови правління установи Петро Пекур повідомив, що повний перехід на продукти MasterCard дасть можливість активно брати участь в інноваційних проектах платіжної системи і впроваджувати нові високотехнологічні продукти й послуги.

Visa знову повернулася до клієнтів Брокбізнесбанку. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Та це не заспокоїло клієнтів банку, а лише розхвилювало. І, як показала практика, недаремно.

Зняти з банкоматів Брокбізнесбанку зарплатню, стипендіальні чи пенсійні гроші виявилося досить проблематично. А в столиці це можна було зробити, приміром, у середу, 12 лютого лише в центральному офісі на проспекті Перемоги. Саме туди стікався весь люд, у довжелезних чергах клієнти банку стояли по 2-3 години, бо зняти свої кревні можна було лише з двох банкоматів. Як повідомив кореспондентові «УК» його знайомий, апарати видачі грошей були просто гарячими від великої кількості операцій.

Подібною була ситуація, приміром, і в Луганську, де люди жалілися, що ще з минулих вихідних не можуть зняти кошти з банкоматів, а магазини вже тоді не брали для розрахунків їхні банківські картки.

Ситуація ставала напруженішою, проте жодних заяв з приводу її врегулювання керівництво фінустанови не робило. Навіть у транспорті загального користування люди жваво обговорювали ситуацію навколо Брокбізнесбанку, схиляючись до того, що його чекатиме неприваблива доля. Були розмови й про те, що чимало установ та організацій, які мали зарплатні проекти в цьому банку, закривають їх, переходячи в інші.

13 лютого Брокбізнесбанк таки зробив заспокійливі заяви. Так, у прес-релізі, який банк виставив на своєму офіційному сайті, зазначалося, що установа просить вибачення у клієнтів і вкладників за можливі незручності в ці дні. «На цей період Брокбізнесбанк встановив певні ліміти щодо зняття коштів з рахунків клієнтів, які постійно підвищуватимуться для зручності власників рахунків і впродовж нетривалого періоду повернуться на звичний для клієнтів рівень», — зазначається в повідомленні.

14 лютого у прес-службі банку кореспондентові «УК» повідомили, що такий ліміт становить 3 тисячі гривень, проте щодня він підвищуватиметься.  На запитання, чи правда, що деякі установи й організації згорнули за ці дні свої зарплатні проекти у Брокбізнесбанку, співробітник прес-служби відповіла, що такою інформацією вона не володіє.

Ще одна добра новина 13 лютого: Петро Пекур повідомив, що банк повністю відновив свою співпрацю з міжнародною платіжною системою Visa International.

«На сьогодні всі обмеження за видами операцій за картками Visa зняті. Наші клієнти можуть розраховуватися ними в торговельних мережах і знімати готівку в банкоматах у рамках встановлених лімітів», — повідомив він.

У свою чергу член Наглядової ради Брокбізнесбанку Борис Тимонькін запевнив, що сьогодні керівництво банківської системи, керівники банку роблять усе можливе для врегулювання цієї ситуації. Він також повідомив загалу, що Нацбанк готовий надати фінустанові 2 мільярди гривень рефінансування, з яких у середу, 12 лютого, вже виділив 1 мільярд. Це дасть змогу стабілізувати ситуацію.

Щодо проблем з платіжною системою Visa пан Тимонькін зазначив, що вона виникла через шахрайське зняття 250 тисяч доларів за кордоном, у зв’язку з чим зарубіжні транзакції за картками були заблоковані, однак в Україні вони продовжують працювати.

Однак він не заперечив того, що політична ситуація в країні додала певного негативу в роботу банку. За словами посадовця, у структурі пасивів Брокбізнесбанку було чимало VIP-клієнтів, тому існував ризик відходу декого з них із сумами близько 100 мільйонів гривень. «Однак поки тривав приплив депозитів, це не було проблемою, але зі зміною ситуації на ринку після політичного загострення цей ризик зріс», — резюмував член Наглядової ради банку.

Таким чином, на сьогодні ситуація навколо Брокбізнесбанку стає прозорішою та керованішою. З усього видно, що держава таки його не залишить у біді.