№164 (5538)

  • Інна КОВАЛІВ

    Шкільні ранці не залишаться порожніми

    До початку навчального року українські школярі отримали підручники з усіх предметів, лише учні 4-х і 7-х класів поки що чекають на нові. Їх діти отримають безплатно. У Міністерстві освіти і науки оперативно розв’язують проблему забезпечення шкіл підручниками для відповідних класів, адже це майже 300 тисяч школярів у всій Україні. До речі, цього року вперше конкурс підручників відбувався прозоро — кожен учитель міг онлайн проголосувати за ту чи іншу книжку. 

  • Любомира КОВАЛЬ

    Як перетворити «гаманець» на «вудку»

    Улюблена робота і гідна зарплата — мрія чи не кожного українця працездатного віку. Проте реалії, на жаль, такі, що через економічну кризу й фінансову нестабільність нині люди масово втрачають роботу. А сумна статистика свідчить, що на пошуки нового місця, куди докласти працю голів та рук своїх, в середньому витрачається півроку, а то й більше. Звісно, якось прожити цей час можна, отримуючи від держави допомогу у зв’язку з безробіттям. Але сам статус безробітного боляче б’є по самоповазі й гідності людини. А також втрачаються знання та навички. 

  • Національний банк збільшує резерви

    План дій зі стабілізації фінансової та банківської системи країни, збереження помірного рівня інфляції та запровадження реального інфляційного таргетування, валютно-курсова стабільність, базові параметри Державного бюджету на 2016 рік, нова монетарна політика на 2015—2016 роки — на всі ці питання шукали відповіді під час засідання Ради фінансової стабільності Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, голова Національного банку Валерія Гонтарева та міністр фінансів Наталія Яресько. 

  • Галина ІЩЕНКО

    Продовольчий дороговказ

    Україна забезпечена всіма необхідними видами сільгоспсировини й продуктами харчування, і в цьому вона самодостатня. Ця теза стала основною під час проведення спільного брифінгу міністра аграрної політики та продовольства Олексія Павленка й заступника голови — державного уповноваженого Антимонопольного комітету (АМКУ) Ніни Сидоренко на тему продовольчої безпеки України. 

  • Вікторія ВЛАСЕНКО

    Осіння партія на «великій шахівниці»

    Керівництво Молдови, яку досі вважали у Брюсселі зразковим прикладом успішної політики реформ серед країн «Східного партнерства», втрачає репутацію євроінтегратора. А Росія ризикує позбутися своїх союзників у Середній Азії. 

  • Олег ЛИСТОПАД

    Замість національного парку — забійний цех?

    Ще кілька років тому на 44 гектарах сільської землі, навколо яких уже рік вирують неабиякі пристрасті, сусідили лугові трави та чималенький сосняк. У недалекому майбутньому тут мав запрацювати Орільський національний природний парк. Але немає вже ні лугу, ні лісу. Родючий шар грунту зрили бульдозери, ліс викорчували та закопали в ровах, територію обнесли двометровим бетонним парканом. За ним, усупереч волі багатьох шульгівців, будують норкову ферму на 420 тисяч голів. І тут же їх вбиватимуть і оббіловуватимуть. Далі — шкурки на чинбарню, закривавлену тушку — на харчову суміш, якою підгодовуватимуть наступні покоління майбутніх шуб. Тваринок, які здохнуть від хвороб, спалюватимуть у власному крематорії. Послід норок лежатиме під клітками (підлогу роблять зі спеціальної сітки), і час від часу його пересипатимуть тирсою. Вивозитимуть двічі на рік. 

  • Миргородський міський голова Сергій СОЛОМАХА: «Ремонтуємо навіть ті вулиці, що не бачили ремонту від часу прокладання»

    Невеликий славний Миргород продовжує дивувати своєю суспільно-політичною активністю. Його то визнають найкращим курортом світу з найцілющішими водою і грязями, то ставлять у приклад за пілотні проекти у галузі енергетики та житлово-комунального господарства.

    Місто задіяне у майже двох десятках проектів тільки міжнародного рівня. Найвартісніший із них — проект USAID «Місцеві альтернативні джерела енергії м. Миргород» (20 мільйонів гривень) передбачає будівництво нової котельні та обладнання, що працюватиме на біосировині, та створення інфраструктури для збирання, переробки, зберігання палива. З початком опалювального сезону її вже введуть в експлуатацію.

    Миргород  претендує на звання велосипедного міста. За фінансової підтримки ЄС та Європейської федерації велосипедистів тут реалізують проект «Розвиток велотранспорту задля добробуту громад». Розроблено велоконцепцію Миргорода. Спільна ідея міської ради і велосипедистів міста — облаштувати відповідну інфраструктуру для користувачів такого виду транспорту. Про пріоритетні  для розвитку міста галузі, серед яких  курортна і туристично-рекреаційні, «УК» розповідає Миргородський міський голова Сергій СОЛОМАХА. 

  • Сьогодні або ніколи

    Шанси команди Михайла Фоменка на успіх у відборі до чемпіонату Європи залежать від неї самої. У вівторок у Жиліні українцям належить сповна скористатися цією можливістю. Звісно, словаки дещо пригнічені поразкою від іспанців, а наші, навпаки, смакують перемогу над білорусами. Та сподіватися на перемогу (а збірну України влаштує лише перемога!)  можна, тільки  якщо обидва тайми сьогоднішньої зустрічі Коноплянка і партнери проведуть так, як перший тайм на «Арені Львів». 

  • Громадян турбують проблеми з оплати праці

    Основою трудового законодавства України нині є Кодекс Законів про працю, який був прийнятий ще у 1971 році. Крім того, в країні продовжують застосовувати законодавчі акти колишнього СРСР або їхні певні положення, деякі з них датуються 1930, 1933, 1974 роками. За час незалежності України з’явились нові суб’єкти трудового права в особі організацій роботодавців. Таким чином назріла необхідність прийняття оновленого Трудового кодексу, проект якого вже подано на розгляд до Верховної Ради. Зокрема, у проекті привабливими для працівників можуть бути норми, що передбачають компенсаційні виплати на оздоровлення при наданні щорічної відпустки, збільшення терміну щорічної відпустки з 24 до 28 днів тощо.

  • Олександр КРЮЧКОВ

    Свого не цураймося

    ЮНЕСКО оприлюднила рейтинг наймилозвучніших гімнів світу: наш «Ще не вмерла України...» переміг серед національних пісень 193 країн. Як повідомляє domik.ua, загальний рейтинг проводили за чотирма показниками. За двома з них — за милозвучність та гарне поєднання музики і тексту — гімн України отримав найвищі бали. Високо оцінили його також за оригінальність музики та загальну цілісність.