№89 (5958)

  • Випробування доступними ліками

    Минуло півтора місяця, як розпочали втілювати в життя державну програму «Доступні ліки». Згідно з нею пацієнти мають змогу отримати в аптеках безкоштовно або з певною доплатою лікувальні засоби від серцево-судинних ахворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми. На сьогодні, за словами віце-прем’єр-міністра Павла Розенка, у програмі беруть участь близько п’яти тисяч аптек (фактично учасником програми є кожен четвертий аптечний заклад), а кількість людей, що отримали ліки безкоштовно або за зниженою ціною, становить 700 тисяч. «На програму передбачено 500 мільйонів гривень, і це лише початок. Нині готуються зміни до держбюджету, де відповідна субвенція збільшиться щонайменше на 250 мільйонів гривень», — сказав віце-прем’єр-міністр. Як узяла старт потрібна справа в кількох областях, які перепони заважали її впровадженню, розповідають кореспонденти «УК».  

  • Катерина МАЦЕГОРА

    Земля обітована пропонує інвестиції в успіх

    Офіційний візит Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана до Ізраїлю обов’язково передбачав зустріч із тамтешнім колегою Беньяміном Нетаньягу. Здебільшого сторони говорили про співпрацю в галузях ІТ-технологій та кібербезпеки, науки і освіти, сільського господарства й туризму. Наша держава хоче впроваджувати цифрові послуги в державному секторі, залучати технічну й експертну допомогу у створення державної мережі надання широкосмугового доступу до інтернету. Окрім цього, важливо обмінюватися досвідом у сфері державної та приватної підтримки новітніх науково-технічних розробок і стартапів. Зокрема, Національна рада з питань розвитку науки і технологій готова до співпраці з відповідними інституціями Ізраїлю. Другий крок — проведення спільного комітету з імплементації програми науково-технологічного співробітництва, підготовка та підписання програми співпраці в сфері освіти, науки, культури, молоді та спорту на 2017—2019 роки. 

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Крок назад чи вмотивована пауза

    Комп’ютер і калькулятор. Хто заперечить очевидність вибору між ними — м’яч на полі багатофункціональності. Так-от, експерти констатують, що стаціонарні касові апарати, або реєстратори розрахункових операцій (РРО), якими нині користуються наші підприємці, — простий калькулятор. А є сучасна технологія фіскалізації розрахункових операцій (передача даних про продаж у податкову) за допомогою гаджетів. Так робить розвинений світ. Коли ж це стане й українською реальністю? Прогнозувати не наважується ніхто з огляду на те, що відбувається довкола законопроекту №4117, зареєстрованого в парламенті ще торік у лютому. Він пропонує доповнити наявний перелік типів РРО розподіленою комп’ютерно-касовою системою (РККС), що складається з термінала та серверів, об’єднаних мережею загального користування (інтернет). 

  • Любомира КОВАЛЬ

    Зекономлені субсидії виплатять готівкою

    Напевно не помилюся, стверджуючи, що серед пріоритетів кожної людини здоров’я — власне та рідних людей, а також матеріальні статки і затишок в оселі. Обговоренню саме цих питань була присвячена селекторна нарада з регіонами, яка відбулася в Кабміні 15 травня 2017 року під головування віце-прем’єр-міністра Павла Розенка за участі представників МОЗ і Міністерства соціальної політики. На нараді Павло Розенко розповів про покроковий механізм реалізації програми монетизації залишків невикористаних субсидій на оплату витрат на індивідуальне опалення. 

  • Оновлено пам’ятку учасника АТО

    ГО «Юридична Сотня» оновила Пам'ятку учасникам АТО. 

  • Павло КУЩ

    Недовизволені території

    Нещодавно на Донеччині стався вже звичний і майже пересічний випадок: вигулькнув черговий косяк представників місцевої влади. Керівникам області довелося скасувати тендер на закупівлю 1206 книжок для поповнення бібліотек прифронтової Мар’їнки. Напередодні відділ культури і туризму Мар’їнської районної державної адміністрації оголосив торги на придбання літератури через систему ProZorro, але книжки, які збиралися запропонувати відвідувачам тутешніх бібліотек, виявилися, м’яко кажучи, дуже сумнівного змісту. Наприклад, із вказаних у відповідній документації 125 назв — лише 7 українською мовою. Більшість книжок видано в Російській Федерації, а назви окремих із них викликають багато запитань. Адже тут є «Невинна спокуса», «Шлюбні ігри», «Таємні насолоди», «Більше, ніж пристрасть» тощо. Погодьтеся, виникають закономірні сумніви, що така тематика нині актуальна і підходяща для жителів краю, які вже три роки потерпають від гібридної війни. 

  • Кадрові питання

    Президент України

    призначив: 

    прийняв відставку: