ЮВІЛЕЙ

Талановита актриса зустрічає його новою роллю в київському театрі «Сузір’я»Галина ДУТЧАК  для «Урядового кур’єра»

Лариса Трояновська — драматична актриса з дуже сильним нутром. Вона і людина глибока, мисляча, читаюча, ерудована. Багато працює. В столичному театрі «Сузір’я» йде вистава «Мне тесно в имени своем» талановитого українського драматурга Тетяни Іващенко. Про кохання великої танцівниці світу Айседори Дункан і Сергія Єсеніна. Ми знаємо, що танцівниця була в Києві неодноразово. Останній раз у лютому 1924 року. Лесь Курбас відмінив репетиції у своєму «Березолі», і всі пішли дивитись на танець Дункан в Оперний театр. Трояновська руйнує стереотипи про велику танцівницю. Вона створила образ жінки, яка любить, яка хоче любити, що є суттю її життя. Кожна зіграна роль Трояновської (Дункан) не схожа. Минулого місяця була мрійливою, сьогодні рішуча, а  в наступній — вона розмірковуватиме про сенс життя. Трояновська завжди міняє барви ролі.

 

Партнером актриси у виставі про кохання Айседори Дункан і Сергія Єсеніна став Євген Нищук. Фото надане автором

 

Моноспектакль «Любви старинные туманы» за віршами Марини Цвєтаєвої у виконанні Трояновської перетворюється у сповідь-роздум. Мені здається, що так відчувати поезію Цвєтаєвої може тільки Лариса Трояновська, тому цей спектакль має своїх шанувальників, пробуджує любов публіки.

Цікавою акторською роботою є Поліна в спектаклі «Звідки беруться діти» Анатолія Крима в Театрі на Подолі. Режисер Віталій Малахов вибудовує такий спектакль, де немає ні головної, ні другорядної ролі. Всі  головні. Кожна роль, кожне сказане акторське слово несуть велику суть. В цьому спектаклі Лариса Трояновська (Поліна), яка чекає дитину, душевна, врівноважена. Вона вміє тримати паузу, погляд, що й робить її роль першою, головною, вона наче веде виставу, завдає їй ритму. Весь зал зосереджується на її дії, слові…

Я вперше побачила Ларису Трояновську в ролі дружини Івана Франка — Ольги Хоружинської за п’єсою Тетяни Іващенко «Таїна буття». Вона мене вразила культурою гри. Хочеться знову бачити цей спектакль. Вистава-роздум, що пам’ятається своєю душевністю.

Нині, в ювілейний для себе рік, актриса готує роль Марлен у п’єсі «Ідзанамі — богиня, яка вабить» Тетяни Іващенко в театрі «Сузір’я».  Я читала цю п’єсу, потім знову перечитала. Такого талановитого тексту, поезії в прозі, я давно не зустрічала. Вірю, що режисер знайде музику до цієї філософської п’єси — це буде великий успіх, вистава, яка матиме свій колір і свою душу.

ДОСЬЄ «УК»

Лариса ПЛОТНІКОВА (ТРОЯНОВСЬКА). Провідна актриса Київського академічного драматичного театру на Подолі. Закінчила Київський інститут театрального мистецтва імені І. Карпенка-Карого. Художні керівники курсу — професори Леонід Олійник і Ада Роговцева. Актриса лірично-драматичного плану, а також легка в комедійних роботах. Зіграла близько 50 ролей в театрі і кіно. Лауреат театральних фестивалів.