Столична влада виділила близько 11 га землі у селищі Биківня Деснянського району Києва для киян — учасників АТО та їхніх сімей. Про це повідомляє сайт КМДА.

Депутати Київради підтримали проект рішення «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок комунальному підприємству з утримання та експлуатації житлового фонду спеціального призначення «Спецжитлофонд» у селі Биківня Деснянського району Києва для житлового будівництва (малоповерхового будівництва до 4-х наземних поверхів) учасникам АТО (поранених і для членів родин, в яких військовослужбовці загинули при проведенні АТО) та для соціально-побутового будівництва».

Йдеться про виділення земельних ділянок у власність з цільовим призначенням — будівництво. Днями Київський міський голова Віталій Кличко провів виїзне засідання та оглянув земельні ділянки під забудову киянам — учасникам АТО та їхнім родинам у Биківні. Він переконаний, що насамперед землю потрібно надавати сім’ям загиблих киян — учасників АТО.

На брифінгу, який відбувся в Українському кризовому медіа-центрі за добу до цього рішення, секретар Київської міської ради Олексій Резніков зазначив, що йдеться про ділянки площею 5—7 соток, хоч максимум, дозволений законом, становить 10 соток.

Вибір ділянки саме в Биківні чиновник пояснює тим, що земля там уже давно була виділена під житлове будівництво для переселенців з району спорудження Подільсько-Воскресенського моста і «перебуває у власності київської територіальної громади». Також влада м. Києва планує провести переговори з Київською обласною радою та ОДА про виділення земельних ділянок для ветеранів АТО.

Олексій Резніков зазначив, що землю планується надати учасникам бойових дій на Донбасі, які несуть службу у лавах 12-го територіального батальйону оборони м. Києва, та киянам, що воюють у складі інших українських військових формувань. Найскладнішим, на думку секретаря Київради, є питання черговості виділення земельних ділянок, оскільки достойних людей чимало, а земельний фонд Києва обмежений. Сам пан Резніков дотримується такої думки: «В порядку черговості земля надається сім’ям загиблих, потім сім’ям поранених, потім бійцям, які вижили». Також секретар міськради чесно визнав, що питання «кому саме давати — суперскладне». Досі чітко не зрозуміло, хто і як буде отримувати статус учасника АТО, досі багато людей його не можуть отримати як через бюрократичні процедури, так і через, наприклад, брак документів, неможливість потрапити на тимчасово окуповану територію тощо.

Далі — більше. Вже тепер воює 5—6 тисяч киян. А ділянка задовольнить лише якихось дві сотні охочих. Де взяти землі на усіх? Чиновник обіцяє, що процес виділення землі буде максимально прозорим, до нього зможуть долучитися представники громадських та волонтерських організацій, самі бійці АТО. Але не уточнив які саме — ті, що вже повернулися у Київ, чи ті, які все ще воюють. Щодо, скажімо, того ж 12-го тербату, наскільки я знаю, — питання зовсім не риторичне.

Я запитав, чи не стане це черговою корупційною схемою. Адже у людей, які витратили всі свої кошти на спорядження бійців, на допомогу рідним під час їхньої участі в АТО, просто немає коштів, щоб побудувати власні котеджі. Вартість хатинки в Києві, навіть скромної, експерти оцінюють у суму від мільйона гривень. Чому б київській владі не побудувати спеціально для бійців та їхніх родин багатоквартирний будинок з пандусами, великими зручними ліфтами, із зручним доступом до поліклінік та закладів соціальної допомоги?

Та пан Резніков зробив вигляд, що не зрозумів запитання, і заявив: влада пропонує потенційним власникам ділянок об’єднуватися та будувати дво- або триповерхові будиночки, що, начебто, здешевить будівництво. Також, як він сказав, це було бажанням самих учасників АТО та їхніх родин. Не дав адекватної відповіді секретар міськради столиці і на запитання, чому Київрада не хоче скористатися пропозиціями громадськості, яка «бачить» сотні гектарів вільної землі, чомусь «загубленої» у кабінетах чиновників.

У Фейсбуці триває жваве обговорення цього рішення. Зокрема українці зазначають, що репутація «Спецжитлофонду» не ідеальна, що краще продати землю, яку надає влада, і побудувати на ці гроші вже згадане соціальне житло тощо.