Нині до Криму літають лише літаки російських авіакомпаній. Проте скоро й вони можуть припинити польоти на тимчасово окупований півострів.

— Ми будемо ставити питання щодо незаконного порушення повітряного простору України на території Криму з боку російської сторони, — розповів міністр юстиції України Павло Петренко в ексклюзивному коментарі «Урядовому кур’єру». — Станом на 7 липня 2014 року ми спільно з Державіаслужбою вже зафіксували приблизно 3 330 таких фактів, за якими, згідно з українським законодавством, складаються постанови про адміністративні штрафи. Ці штрафи нараховуються щодня. Зараз ця сума перевищила 200 мільйонів гривень, які російські авіакомпанії повинні компенсувати Україні. Всі ці збитки ми зазначили в нашій скарзі до Міжнародної організації цивільної авіації ICAO. Оскільки вони чітко заявили, що вважають Крим територією України і повітряний простір відповідно українським. Тож, думаю, вони підтримають нашу скаргу.

ICAO — міжнародна авіаційна організація, яка є не судовим, а контрольним органом щодо виконання своїх обов’язків відповідними державами—учасницями конвенції. Саме ця організація розглядає скарги щодо порушення іншою стороною конвенції повітряного простору, а також компенсації втрат, пов’язаних із незаконними діями компаній.

— Якщо Росія не усуне ці порушення і не компенсує Україні вказані збитки, тоді ми ставитимемо питання про виключення її з ICAO. Як наслідок, ці компанії не зможуть літати на території країн–учасниць конвенції, а це фактично весь світ, — наголосив Павло Петренко.