Допомогу вимушеним переселенцям із тимчасово окупованих територій та зони проведення АТО нині надають і влада різних рівнів, і волонтерські організації та громадськість. Що саме слід вирішити в першу чергу та як зробити цю допомогу найбільш ефективною — позиції, які обговорювали посадовці, фахівці та громадськість під час експертної зустрічі у Кабміні на тему «Питання соціального захисту, працевлаштування та реінтеграції внутрішньо переміщених осіб».

— Нині на обліку в управліннях соцзахисту в усіх регіонах України перебуває 1 мільйон 240 тисяч вимушених переселенців. З них 920 тисяч родин та 157 тисяч дітей. Понад 300 тисяч сімей отримують державну допомогу, запроваджену з жовтня 2014 року, на проживання й оренду житла. 286 тисяч людей зареєстровані як працездатні і шукають роботу. Також на мирну територію переїхали 52 тисячі інвалідів, які потребують соцвиплат і засобів реабілітації, та 746 тисяч літніх людей, яким треба виплачувати пенсію.

Центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді опікуються й допомагають влаштуватися на нових місцях 42 тисячам родин, в яких виховують 47 тисяч дітей. З Донецької і Луганської областей в інші регіони переїхали 62 дитбудинки сімейного типу, в яких виховують 392 малюків, а також майже 180 прийомних родин із 314 дітьми. Тимчасово переміщено і понад 1450 вихованців інтернатів та закладів системи соціального захисту. Всі вони потребують уваги та підтримки від держави і від тих людей, які тепер живуть поряд з ними, — поінформував заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін.

І додав, що саме тому для скоординованості дій влади та  громадськості підготовлено проект рішення «Про затверд?ження комплексної державної програми інтеграції, соціальної адаптації та захисту і реінтеграції внутрішньо переміщених осіб на 2015—2016 роки». Ним визначено, що першочерговими для розв’язання є нині проблеми з житлом, працевлаштуванням, обліком збитків (втрата житла, майна, заборгованість із зарплат, соцдопомог та пенсій) для вимушених переселенців, пошук вільних місць для їхніх дітей  у дитсадках і школах, а для інвалідів — у спеціалізованих закладах. Документ ще остаточно не затверджено, а отже, він відкритий для пропозицій, доповнень та зауважень.

Свої думки висловили й представники регіонів. Так, переселенці з Донеччини, які нині живуть у Дніпропетровську, зауважили, що соціальні виплати й іншу допомогу надають зазвичай, якщо переселенець зареєструвався в органах соцзахисту. А зробити це можна, якщо маєш офіційну реєстрацію проживання. Та якщо родина орендує житло або проживає в родичів чи знайомих, де ж їй взяти цю реєстрацію? Це питання слід вирішити по-іншому.

Долучилися до обговорення й студенти, які зазначили: допомагають чим можуть своїм новим однокурсникам, які перевелися до їхніх вишів зі сходу. Але цим молодим людям також необхідна допомога держави у працевлаштуванні на половину робочого дня або під час канікул.