Григорій НЕМИРОВ,
для «Урядового кур’єра»

Громадська організація Комітет контролю держмайна звернулася до голів Окружного  адміністративного суду столиці, Вищого адміністративного суду України, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів та в профільні комітети Верховної Ради з вимогою люстрації і відсторонення від займаних посад заступника Окружного адміністративного суду м. Києва Євгена Аблова та судді цього суду Віктора Данилишина. Як повідомляє Інтернет-видання РБК-Україна, підставою для такого звернення стали рішення, винесені представниками Феміди, які завдають істотної шкоди державним інтересам. Йдеться зокрема про заборону державі вчиняти будь-які дії, спрямовані на повернення майна державних підприємств – Іршанського гірничо-збагачувального  та Вільногірського гірничо-металургійного комбінатів. 

Як відомо, термін оренди цих підприємств структурами Дмитра Фірташа закінчився ще 5 вересня. Про це, до речі, і про повернення комбінатів в управління держави публічно заявив і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Однак представники суддівського корпусу Аблов і Данилишин винесли рішення, якими заборонили проводити інвентаризацію майна цих підприємств, чим фактично заблокували процес їх повернення державі.

Тим часом структури олігарха Дмитра Фірташа, які за сприяння Януковича одержали контроль над стратегічними для України підприємствами титанової галузі, наживаються на них, одержуючи багатомільйонні прибутки, з яких державі перепадають лише крихти.

У зверненні громадської організації також вказано, що судді, які стали на бік олігарха, «відзначилися незаангажованістю» ще за часів Віктора Януковича. Зокрема, суддя Данилишин під час Євромайдану ухвалив рішення, яким заборонив мирні зібрання громадян на Майдані Незалежності, Хрещатику та Європейській площі.

Під люстрацію, як вважає Комітет контролю держмайна, підпадають також представники суддівського корпусу, які виносили рішення на користь структур Дмитра Фірташа щодо продовження санації ПАТ «Сумихімпром». Наслідком цих рішень стало штучне банкрутство підприємства. Як вважають в громадській організації, покарання суддів, які діяли в інтересах олігарха і на шкоду інтересам держави, мають стати прецедентом, який врешті-решт змусить представників Феміди у своїх діях керуватися законами.