НЕВІДОМИЙ ВСЕСВІТ. Австралійські науковці вперше відкрили галактику прямокутної форми, вона розташована в сузір'ї Еридан в 60 мільйонах світлового років від Землі.

Галактика, форма якої нагадує прямокутник або «смарагдове огранювання», стала першим представником нової для астрономії форми зоряних скупчень, не вписавшись у відомі науці дисковидні, еліптичні або ассимметрично-неправильні типи, говориться в повідомленні.

«Прямокутна» галактика, якій привласнили ім'я LEDA 074886, розташована в групі із приблизно 250 карликових скупчень у сузір'ї Еридан (Eridanus) в 21 мегапарсеку (більше 60 мільйонів світлового років) від Землі. Це скупчення зірок, на думку вчених – «молоде», і його маса всього в 10 трильйонів раз перевищує масу Сонця. Наша галактика - Чумацький шлях - приблизно в тисячу разів «важча».

Грехему і його колегам, як видно, вдалося відкрити новий тип форми галактик, що зустрічається вкрай рідко: крім LEDA 074886, учені відзначили ще сім зоряних скупчень прямокутної форми серед мільйонів описаних ними галактик.

Дослідники поки не можуть відповістити на запитання, як утворилася настільки незвичайна форма «зоряного мегаполіса». За версією групи учених під керівництвом співробітника Технологічного університету Австралії Алистера Грэхэма (Alister Graham), яка її відкрила, галактика могла сформуватися в результаті злиття двох дисковидних галактик і виглядає прямокутною тільки з певного з певного кута зору.

ICTV