Представники МВС України, військові криміналісти, бюро судово-медичної експертизи при МОЗ України представили алгоритм процедури ідентифікації тіл загиблих у зоні АТО. Як повідомив координатор волонтерської «гарячої лінії» при Адміністрації Президента Станіслав Робота, останніми днями багато дзвінків надходить від громадян із запитаннями: куди звертатися у разі зникнення бійця, що воював на сході країни? Яка процедура пошуку зниклих, скільки це коштуватиме родичам? Відповіді на ці запитання вирішили оприлюднити, щоб кожен міг знати, куди звертатися.

Процедура доволі проста. Вона майже така ж сама, що й під час зникнення цивільної особи.

Крок перший і головний — заява у відділок міліції за місцем проживання

Алгоритм дії досить простий. Єдина установа, яка приймає зразки ДНК загиблих і ДНК їхніх родичів, які ведуть пошук, — Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр (ДНДЕКЦ) при ГУ МВС, а не військкомат чи Міністерство оборони, куди останнім часом в розпачі зверталися родичі зниклих.

Начальник відділу головного слідчого управління МВС Олександр Ковтун розповів про застосування алгоритму, який складається з двох етапів. Перший — встановлення генетичних ознак невпізнаного тіла. Для цього потрібно зробити генетично-молекулярну експертизу: в невпізнаних тіл фахівці закладів судово-медичних установ беруть зразки біологічного походження. Для них призначають молекулярно-генетичні експертизи. Проводять такі експертизи лише в науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі при ГУ МВС України в Запорізькій області, де й визначають ДНК невпізнаного тіла. Потім ДНК-картку із зазначеним профілем направляють у ДНДЕКЦ для розміщення в центральному автоматизованому обліку генетичних ознак людини під унікальним ідентифікатором, який присвоюється судово-медичною установою під час реєстрації невстановленого тіла.

Крок другий: встановлення генетичних ознак родичів безвісти зниклих осіб

На цьому етапі фахівці правоохоронних органів співпрацюють з родичами зниклих безвісти осіб: батько, мати чи діти надають зразки біологічного матеріалу. Для цього при кожному управлінні міліції створено робочі групи, які займаються організацією прийняття заяв про зниклих, відкриттям кримінальних проваджень, зібранням у родичів зниклих біологічних зразків та призначенням відповідних експертиз. Діяльність таких груп чітко регламентовано дорученням МВС.

Біологічні зразки беруть на підставі заяви прокурора, як цього вимагає Кримінальний кодекс, в науково-дослідних експертно-криміналістичних центрах. Якщо родич, який розшукує зниклого, через хворобу чи фізичні вади не може самостійно дістатися до експертної установи, фахівці виїжджатимуть за місцем проживання людини.

Потім в автоматичному режимі через загальний банк даних визначатимуть збіг ДНК-зразків зниклих і родичів.

Забір зразків безболісний, про всяк випадок повідомив заступник начальника експертної служби МВС Костянтин Дубонос. Собівартість проведення тесту ДНК — тисяча гривень. Проте для людей, які шукають рідних, котрі не повернулися із зони АТО, така процедура безкоштовна. Спеціаліст запевнив, що для цього вистачить реагентів і необхідних матеріалів.

За тиждень роботи алгоритму відкрито дві сотні кримінальних проваджень за фактом безвісного зникнення громадян, повідомив Костянтин Дубонос. В базу даних на 8 жовтня надійшло 442 зразки. Нині 71 загиблого ідентифіковано за допомогою тесту ДНК. Щоправда, цифри щодня змінюються.

У пошуку тіл загиблих та вивезенню їх із зони АТО допомагають волонтери. Один із них, Володимир Дорофєєв, розповів про те, що нині дуже потрібна інформація від очевидців боїв про можливі спонтанні захоронення тіл. Тоді його волонтерській групі було б легше працювати. Він також попросив усіх небайдужих долучатися до пошуків і повідомив, що за вересень — жовтень вдалося вивезти із зони боїв 162 тіла.

ДОВІДКА «УК»: КУДИ ЗВЕРНУТИСЯ

Усю необхідну інформацію люди можуть знайти на сайті МВС України. Там розміщено і контактні телефони керівників робочих груп по областях. У разі якщо немає змоги зв’язатися з робочою групою в області, для цього передбачено телефони координаторів у центральному апараті МВС:

050-313-07-10
044-254-98-70
044-256-18-82