У  складній соціально-політичній та криміногенній ситуації на сході країни людей найбільше турбують охорона громадського порядку, злочини проти особи та власності, залякування та погрози, незаконне володіння зброєю, перешкоджання роботі органів державної влади, діяльність незаконних озброєних формувань.

Від початку року Урядовий контактний центр надіслав до Міністерства внутрішніх справ понад  5 тисяч звернень. Зокрема з питань порушення громадського порядку, безпеки та спокою — 538 звернень. Найхарактерніші з них прокоментували заступник міністра внутрішніх справ Микола Величкович та начальник Головного штабу МВС Михайло Вербенський під час візиту до Урядового контактного центру.

Нині понад 3 тисячі членів Нацгвардії проходять підготовку в територіальних командуваннях. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Із Запоріжжя цікавилися, чи формується міліцейський батальйон для підтримання порядку в місті та як можна туди вступити.

— Міністр внутрішніх справ підписав наказ про створення підрозділів особливого призначення, які формуються в усіх областях України. Це працівники міліції, які виконуватимуть свої обов’язки і спільно з територіальними управліннями внутрішніх справ забезпечуватимуть порядок та безпеку громадян на цій території, — розповів Микола Величкович. — Також у Запоріжжі створені підрозділи патрульної служби міліції особливого призначення, які охоронятимуть громадський порядок. Для тих, хто бажає допомогти, є два легальні шляхи: вступити до лав Національної гвардії або до підрозділів особливого призначення МВС. Слід звертатися до обласних управлінь МВС.

Житель Рівного запитував, як на сьогодні проходить підготовка резервістів у військових частинах.

— Програма підготовки резервістів розрахована на 120 годин. Нині понад 3 тисячі членів Нацгвардії проходять тактичну, бойову, медичну, правову підготовку в територіальних командуваннях: Північному — у військовій частині в Березані, Південному територіальному командуванні — в Запоріжжі, Центральному — в місті Києві та Східному — в Рокитному.

Киянку турбувало, яку відповідальність понесе її брат у разі добровільної здачі незареєстрованої зброї, куди слід звертатися та які документи мати.

Начальник Головного штабу МВС Михайло Вербенський підкреслив, що за незаконне зберігання зброї передбачено кримінальну відповідальність.

— Однак якщо здавати її добровільно, люди звільняються від кримінальної відповідальності, — підкреслив він. — У кожній окремій ситуації вивчається, чи не була вона задіяна в кримінальних епізодах. Ті, хто бажає захищати Батьківщину, мають брати в руки зброю на законних підставах. При здачі зброї слід мати тільки документ, який посвідчує особу. Звертатися необхідно до територіальних органів внутрішніх справ.

Загалом за період з 26 травня по 1 червня  на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 16670 дзвінків, через Інтернет отримано 419 звернень. 

0-800-507-309 — Урядова телефонна «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 — для жителів м. Києва. +380-044-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центруwww.ukc.gov.ua