На урядову «гарячу лінію» та веб-сайт Урядового контактного центру щодня надходять тисячі звернень від громадян, адресовані представникам влади. Поміж них — понад 700 з початку року щодо удосконалення казначейського обслуговування бюджетних коштів. Запитання, які найчастіше турбують людей: затримка виплат коштів згідно з рішенням суду, різних видів соціальної допомоги, оплати праці, проведення платежів із допомоги по безробіттю тощо. Найчастіше телефонують жителі м. Києва, Житомирської, Дніпропетровської, Запорізької, Донецької та Луганської областей.

Громадяни, які проживають на непідконтрольній українській владі території Луганської і Донецької областей, звертаються щодо затримок виплати коштів через Державну казначейську службу. Як відомо, за рішенням влади з грудня минулого року здійснення виплат бюджетних коштів, у тому числі пенсій, у зоні проведення антитерористичної операції не проводиться. В населених пунктах, де органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, нині не працюють управління Держказначейства, Пенсійного фонду, відділення «Ощадбанку». Громадяни можуть отримувати пенсії, різні соціальні виплати у найближчих прилеглих до окупованої території районах або ж в інших регіонах країни, зареєструвавшись як переселенці для тимчасового місця проживання. Втім, державні соціальні виплати тим, хто досі мешкає в зоні АТО, продовжують нараховувати. Відновлення роботи територіальних установ Казначейства Донецької та Луганської областей, а, отже, і проведення виплат пенсій та державних допомог, за офіційною інформацією, відбудеться у найкоротший термін після стабілізації ситуації в регіоні.

Багатодітна мати з м. Луганська, яка разом з трьома дітьми через загострення соціально-політичної ситуації була вимушена переїхати до м. Світловодська Кіровоградської області, поскаржилася на затримку виплати Казначейством адресної допомоги як внутрішньо переміщеним особам. Головне управління Державної казначейської служби України (ГУ ДКСУ) у Кіровоградській області, яке опікувалося розглядом звернення, повідомило про виплату коштів, що підтвердилося зворотним зв’язком.

Мешканка столиці повідомляла, що ГУ ДКСУ у м. Києві затримує виплату лікарняних коштів згідно з листком непрацездатності її вагітній дочці. ГУ ДКСУ у м. Києві поінформувало, що перерахування коштів на фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення здійснюється з рахунку Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. (КМВ ФСС з ТВП) загальними сумами згідно з платіжними дорученнями, які надаються до Головного управління Казначейства без зазначення в призначенні платежу прізвища одержувача допомоги. В зв’язку з цим Казначейство звернулося до КМВ ФСС з ТВП та з’ясувало, що лікарняні кошти дочці заявниці виплачено. Громадянка підтвердила це зворотним зв’язком.

Жителька смт Лугини Житомирської області звернулася щодо затримки виплати їй коштів згідно з рішенням суду як особі, що потерпіла від Чорнобильської катастрофи. Вона повідомила, що Державною виконавчою службою кошти нараховані. Однак Казначейство затримує їх виплату. У відповіді Державна казначейська служба поінформувала, що згідно з законодавством безспірне списання коштів держбюджету здійснюється за черговістю надходження таких звернень. Громадянці необхідно чекати, адже на виконанні знаходяться рішення суду, що надійшли та зареєстровані раніше виконавчих листів заявниці.

Підприємець із м. Жмеринка Вінницької області поскаржився на затримку виплати коштів на пільгове перевезення вчителів. Він розповів, що платіжні доручення відділом освіти Жмеринської райдержадміністрації подані до Державної казначейської служби у м. Жмеринка. У результаті розгляду звернення ГУ ДКСУ у Вінницькій області поінформувало, що здійснено часткове перерахування коштів заявнику. Решта обліковується як кредиторська заборгованість і буде виплачена підприємцю після прийняття рішень розпорядником бюджетних коштів. Зворотним зв’язком заявник підтвердив часткове надходження грошей та повідомив, що на черговій сесії Жмеринської РДА планують розглянути питання стосовно виплати залишку заборгованості.

Інший підприємець з м. Суми, платник податку на додану вартість, просив надати інформацію щодо функціонування відкритих у Держказначействі рахунків електронного адміністрування ПДВ.

З 1 січня 2015 р. одночасно із запровадженням системи електронного адміністрування ПДВ кожному платнику податку в Казначействі безоплатно на підставі єдиного реєстру платників податку та інформації Державної фіскальної служби (ДФС) відкривається один електронний рахунок, на який суб’єктами господарювання перераховуються кошти з власного поточного рахунку, необхідні для збільшення розміру суми, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних, а також у сумах, недостатніх для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов'язань з ПДВ. Казначейство надсилає ДФС повідомлення про відкриття електронного рахунку платника ПДВ не пізніше наступного робочого дня з дня його відкриття, а податківці інформують платника ПДВ про реквізити його електронного рахунку. Обслуговування цих рахунків здійснюється Казначейством безкоштовно. Інформація про рух коштів на таких електронних рахунках надається ДФС за відповідним запитом платника і без обмеження кількості запитів та у часі. Кошти з електронного рахунку платника ПДВ перераховуються Казначейством автоматично виключно до бюджету та/або на рахунок, відкритий у банку та/або органі Казначейства суб’єктами спеціального режиму оподаткування у порядку, передбаченому законодавством.

 

Загалом за період із 4 по 10 травня на урядову «гарячу лінію» надійшло 38 605 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 320 звернень.
0-800-507-309— Урядова «гаряча лінія» працює цілодобово.044-284-19-15 — для жителів м. Києва.
+380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua

Раїса КУЛЬЧИЦЬКА,
для «Урядового кур’єра»